Blagoslovljene najstarije klasične orgulje u Hercegovini

U čerinskoj župnoj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika jučer su blagoslovljene najstarije klasične orgulje u Hercegovini koje je Čerinjanima darovala župna zajednica iz austrijskog Knittefelda. Na početku pučke mise darovane orgulje blagoslovio je čerinski župnik fra Dario Dodig, nakon čega je Johann Trummer, svestrani austrijski klerik i strastveni orguljaš, na orguljama odsvirao jednu Bachovu skladbu.

Orgulje su blagoslovljene na svečanom euharistijskom slavlju  koje je predvodio fra Dario Dodig u zajedništvu s Johannom Trummerom, fra Miljenkom Mikom Stojićem, fra Ivanom Toljem, fra Dinkom Maslaćem i brojnim vjernicima. Prije početka propovijedi fra Dario je okupljene župljane podsjetio kako su Čerinu posredstvom prof. Johanna Trummera i župnika Rudolfa Rappelta iz Knittefelda darovane klasične orgulje koje je 1885. godine sagradio orguljar Matthaus Mauracher i kao najzaslužnije osobe za darivanje orgulja označio prof. Johanna Trummera i njegovu učenicu Katju Krola Šarac.

„Ovo su sedme klasične orgulje u Hercegovine. Najstarije su u Hercegovini dakle, starije i od Humačkih. Sagrađene su 1885. godine i rekao bih da smo Bogu zahvalni za ovaj instrument koji se naziva kraljem sviju instrumenata, koji će uljepšavati liturgijska slavlja u ovoj našoj starodravnoj župnoj crkvi u povodu proslave 150. obljetnice naše župe“ kazao je prije propovijedi fra Dario Dodig.

Orgulje su se prije Čerina nalazile u kapucinskoj crkvi u austrijskom gradiću Knittefeldu, a budući da je crkva prošle godine predana na korištenje rumunjskoj pravoslavnoj vjerskoj zajednici, orgulje više nisu imale svoju svrhu u liturgiji pa su darovane župi Čerin. Nažalost, župnik Rudolf Rappelt iz Knittefelda jučer nije mogao nazočiti blagoslovu orgulja, ali je obećao posjetiti Čerin čim mu se za to ukaže prilika.

Uz impresivni zvuk orgulja misno slavlje pjesmom su uveličali Ferdinand Zovko i Mješoviti zbor sv. Stjepana Prvomučenika, a na kraju Mise župnik fra Dario Dodig je darovao Johannu Trummeru prigodni dar, nakon čega su Trummer i Katja Krola Šarac održali koncert. U najavljeni repertoar na kojemu su se nalazile skladbe Buxtehudea, Pachelbela, Frescobaldija i Bacha ovo dvoje glazbenika uvrstilo je i dvije sonate iz franjevačkog samostana u Klanjcu.

Orguljaš koji je održao brojne solističke koncerte, snimio više nosača zvuka i surađivao sa različitim komornim ansamblima, zborovima i orkestrima i njegova učenica na kraju koncerta nagrađeni su dugotrajnim zasluženim pljeskom.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Citluk.ba

Top