POSVETA CRKVE I OLTARA NA ČERINU

Dana 6.svibnja 2014. posvećena je župna crkva i oltar na Čerinu. Euharistijsko slavlje je predvodio mjesni biskup msgr. Ratko Perić uz koncelebraciju drugih svećenika i u nazočnosti mnogobrojnih župljana.

Prilikom pozdrava preuzvišenog oca biskupa, župnik župe Čerin, fra Dario Dodig je iznio kratku statistiku župe.

 

Podijeljeno je:

- Sakramenta sv. Krštenja - 14 699 djece

- Sakramenta sv. Ženidbe - 4234 para

- Sakramenta sv. Krizme - 11 528 djece

- Sprovoda - 7 167, od toga stradalih u minulim ratovima i poraću 794 osobe.

Duhovna zvanja iz župe: 42 fratra i svećenika, 31 časna sestra, to je 73 duhovna zvanja. U župi je do danas pastoralno djelovalo: 30 župnika, 45 kapelana i 32 časne sestre.

Zanimljivosti iz Župe Čerin:

Rođenih: najviše 1939. godine - 207 djece; – danas oko 50-tak

Umrlih: najviše 1945. godine -124 pokojnika; – danas oko 60-tak

Vjenčanih: najviše 1924. godine - 51 par; – danas oko 30-tak

Broj župljana: najviše 1940. godine - 5213 vjernika; – danas 4100 vjernika

1900.-1953. po jedanaestero djece (četiri obitelji).

Čerinskoj župi je do 1919. pripadalo selo Lipno i Mostarsko Cerno do 1960.

Prvi župnik fra Marijan Miletić dolazi 1864. godine na golu ledinu preuzimajući novoosnovanu župu od župe Gradnići/Brotnjo. Za dvije godine, 1866. podigao je prvu župnu kuću u koju je uselio i gdje su se obavljali crkveni obredi. 1881. fra Ivo Vasiljević podiže današnju crkvu, koja je 1939. proširena za križasti dio, 1960. podignut je zvonik s korom, 1971. podignut je Pastoralni centar. U novije vrijeme podignut je velebni spomenik žrtvama rata i poraća, župna kuća je proširena, preuređena i obnovljena, crkva izvana urađena, parking napravljen i vanjska kapelica, i sada napravljena unutarnja obnova župne crkve čime je cijeli jedan kompleks dogotovljen.

U prigodi 150. obljetnice župe, uz unutarnju obnovu crkve, napravljen je i umjetnički izrađen oltar žrtvenik koji stoji na reljefima Starog i Novog Zavjeta, Abrahamove žrtve sina Izaka, Isusova Uskrsnuća, te simbola pšenice i trsa s grožđem, te ambona s reljefom Isusa sijača.

Na kraju misnog slavlja, župnik fra Dario se zahvalio svima na pomoći i suradnji: “Hvala dragom Bogu na ovom daru milosti i ljubavi. Hvala vama dragi vjerni Božji puče na podršci i zahvalnosti. Bez vas ne bi bilo svega ovoga. Hvala tolikim dobrim ljudima koji su doslovno pitali: samo recite što treba. Tu smo! Ostali su anonimni. I ovaj oltar, ambon i krstionica, koja će se napraviti do Stipandana, dar je jednog vjernika. Hvala vama svećenicima, časnim sestrama, našoj franjevačkoj zajednici koja je podržala ovaj projekt na čelu s mnogopoštovanim o. provincijalom fra Miljenkom, koji nije mogao biti s nama, ali je zastupan po njegovu zamjeniku fra Ivanu Ševi. Jednostavno, hvala svima na svemu. Toliko sam osjetio ljubavi, ali i milosti.

Crkva nije materijalna građevina. Crkva je duhovna. Crkva - to ste vi, Crkva smo mi poput kamena koji se ugrađuje u građevinu. Crkva je znak vjere tog kraja. Crkva je i kulturna građevina. Uvijek se u crkve ugrađivalo ono najvrjednije. Zato su one jedno blago, nadahnuće. One su poveznice neba i zemlje.

I na kraju: Vama oče Biskupe hvala na vašem dolasku i posveti kao pastir mjesne Crkve.“

Euharistijsko slavlje su svojom pjesmom uzveličali udruženi mješoviti zbor župe Čerin i Frama, uz pratnju prof. Katje Krolo Šarac pod vodstvom fra Tihomira Bazine.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Top