Predstavljanje knjige „Demografske značajke župe Čerin (1900. – 1953.)“

U ponedjeljak, 21. 04. 2014. godine je u Hotelu Brotnjo publici predstavljena knjiga „Demografske značajke župe Čerin (1900. – 1953.)“ autora dr. sc. Žarka Dugandžića u kojoj autor, nakon višegodišnjeg istraživanja, na znanstven način, ali ujedno i svima razumljivim jezikom predstavlja demografske značajke župe Čerin u navedenom razdoblju.

 

U predstavljanju knjige, koja je autorov doprinos obilježavanju 150. obljetnice župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin, sudjelovali su prof. Andrija Stojić i fra Dario Dodig ispred nakladnika, recenzentice prof. dr. sc. Slavica Juka i doc. dr. sc. Dijana Korać, glavni urednik Borislav Šimović, prof. dr. sc. Grgo Luburić i sam autor.

Knjiga kao svojevrsni spomenik jednog dijela povijesnog puta

„Svjesni smo da ćemo predstaviti knjigu koja je svojevrsni spomenik jednog dijela povijesnog puta župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin i put prema novim generacijama, jer kaže se što se ne poznaje, ono se zasigurno i ne voli toliko, a ova knjiga daje upravo mogućnost svim današnjim župljanima i onima koji su daleko izvan domovine da još bolje upoznaju mjesto u kojem su rođeni“ – kazao je na početku predstavljanja prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH u Čitluku.

Uz OMH Čitluku u čijem je nakladništvu knjiga „Demografske značajke župe Čerin (1900. – 1953.)“ 140. naslov, nakladnik ove vrijedne knjige je i župa sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin, koja se ovih dana priprema proslaviti 150. obljetnicu postojanja župe. U ime župljana i u svoje osobno ime zahvalu autoru za njegov veliki trud uputio je fra Dario Dodig, dekan Broćanskog dekanata i župnik župe Čerin, koji je između ostaloga kazao:

„U ovom tjednu naša župa će napuniti 150 godina postojanja. Ova vaša knjiga i dar puku povodom ove velike obljetnice župe je znak i nadamo se da će ova promocija u skoro vrijeme biti održana i u središtu naše župe“.

Recenzentica prof. dr. sc. Slavica Juka na sinoćnjem je predstavljanju kazala kako joj je izuzetno zadovoljstvo biti među predstavljačima knjige čiji je autor obavio svoj ratni i mirnodopski zadatak. Naime, dr. sc. Žarko Dugandžić prije Domovinskog rata je radio u gospodarstvu, a od 1991. godine u MUP-u RH i OSRH. Također, od siječnja 2008. je radio na Hrvatskom vojnom učilištu, a od školske 2011./2012. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Uzimajući u obzir ovu činjenicu gospođa Juka je zaključila kako ne čudi da je autor knjigu posvetio svim hrvatskim braniteljima, te da je knjiga „Demografske značajke župe Čerin (1900. – 1953.)“ izazov znanstvenicima koji bi kroz interdisciplinarne studije mogli sagledati povijest, razumjeti sadašnjost i strateški osmisliti budućnost.

„Knjiga koju večeras predstavljamo zapravo je rekonstrukcija pojedinih segmenata života ljudi na području župe Čerin u prvoj polovici 20. stoljeća, ponajprije na temelju matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih kojima je autor pristupio znanstveno i sukladnom metodologijom. Knjiga „Demografske značajke župe Čerin (1900. – 1953.)“ koncipirana je na 230 strana sa sedam osnovnih poglavlja“ – kazala je doc. dr. sc. Dijana Korać govoreći o knjizi u kojoj Žarko Dugandžić nakon višegodišnjeg istraživanja donosi do sada nepoznate podatke o demografskom kretanju stanovništva župe Čerin u navedenom razdoblju.

Novac od prodaje 500 primjeraka knjige namijenjen za obnovu crkve u D.M. Ograđeniku

Donji Mali Ograđenik može se pohvaliti dvojicom doktora znanosti. Uz Žarka Duganžića, doktor znanosti iz ovog broćanskog mjesta je i njegov prijatelj prof. dr. sc. Grgo Luburić. Nakon što su recenzentice publici približile sadržaj knjige, gospodin Luburić je kazao nešto više o autoru s kojim ga od samog rođenja veže prijateljstvo, a nakon lijepih riječi i prigodnih anegdota i sam autor se obratio okupljenima izražavajući zahvalu svima koji su doprinijeli u  nastanku knjige.

Knjiga je tiskana u 1000 primjeraka, a autor je u dogovoru s glavnim urednikom i nakladnicima odlučio prihod od prodaje polovice tiraže namijeniti u humanitarne svrhe. O čemu je točno riječ više je otkrio glavni urednik Borislav Šimović, koji je okupljene upoznao s planovima rekonstrukcije crkve u Donjem Malom Ograđeniku. Tako se od gospodina Šimovića moglo doznati da je novac od prodaje 500 primjeraka namijenjen za obnovu crkve u D.M. Ograđeniku.

Moderatorica sinoćnjeg programa bila je Marina Barbarić, a večer su svojim nastupima upotpunile članice HKUD Didak iz župe Gradnići, koje su izvele za ovu prigodu napisani bećarac i učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo iz područnog odjeljenja Čerin.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Top