Iduće godine čerinska župa sv. Stjepana Prvomučenika slavi 150. obljetnicu osnutka

Župa sv. Stjepana prvomučenika u Čerinu jedna je od većih župa Broćanskog dekanata koja će iduće godine svečano proslaviti 150 godina svog osnutka. Stoga je i ovogodišnja proslava Stipandana u Čerinu (3. kolovoza) protekla  u ozračju početka obnove čerinske župne crkve i priprema za veličanstvenu  proslavu 150. Obljetnice župe čerin, koja će se obilježiti iduće godine. Kako bi za taj veliki jubilej čerinska župna crkva zablistala punim sjajem, župljani su još prošle godine započeli  temeljitu  obnovu unutrašnji svoje crkve. Za jdanašnjeg posjeta Župnom uredu Čerin, uvjerili smo se radovi na obnovi i uređenju crkve privode kraju, što nam je potvrdio i čerinski župnik fra Dario Dodig, kojeg smo zamolili za kraći razgovor.

Što ste sve uradili?

- Dogodine ova župa slavi 150 godina svog osnutka. Za tu smo obljetnicu ovog ljeta  pristupili potpunoj obnovi unutrašnjosti župne crkve jer je izvana već obnovljena. Budući da je strop od lamperije u crkvi  postavljen još 80-ih godina i da je bio vrlo nizak, kada bi se crkva napunila vjernicima bilo bi vrlo zagušljivo pa smo razmišljali kako  riješiti to pitanje. S obzirom da je krovna konstrukcija napravljena tako da se naslanjala na taj dio, bile su dvije mogućnosti za rješenje tog problema: promijeniti kompletni krov ili napraviti čeličnu konstrukciju koja će držati postojeći bakreni krov  tako da bi unutrašnjost crkve dobila svoju visinu i ljepotu.    Odlučili smo se ne dirati bakreni krov koji je vrijedan i lijep. Skinuli smo drvenariju (lamperiju),  zatim postavili čeličnu konstrukciju i krovnu izolaciju  od gipsanih ploča i  tako dobili jedan vrlo lijepi  unutarnji krovni dio kojim je crkva dobila mnogo na ljepoti - kaže fra Dario.

Sada se čerinska župna crkva sv. Stjepana  diči prekrasnim klasičnim orguljama. Kako ste ih uspjeli nabaviti?

- Budući da smo prije godinu dana pokrenuli akciju prikupljanja priloga za nabavku orgulja,  naša župljanka i glazbenica prof. Katja Šarac predložila  mi je da pokušamo razmišljati o nabavi klasičnih orgulja. Kad sam joj rekao kako to zahtjeva velika sredstva te da se takve se orgulje danas rijeko i grade, odgovorila mi je da će se ona za to pobrinuti i zajedno sa svojim profesorom iz austrijskog Graza gdje je studirala provjeriti zatvaraju li se neke crkve i žele li darovati svoje orgulje župi Čerin.  Njezin profesor glazbe Trimmer iz Graza imao je više mogućnosti i ponuda. Naime, jedna je  franjevačka crkva u Knittelfeldu blizu Graca zatvorena i predana na upotrebu jednoj rumunjskoj pravoslavnoj crkvi.  Budući da njima orgulje nisu potrebne, župna zajednica te crkve pozitivno je odgovorila na našu molbu i pristala da se njihove orgulje rastave  i, nakon odobrenja austrijskog Ministarstva kulture, daruju i prevezu ovdje u Čerin, što smo i učinili.  Orgulje su vrlo vrijedne, a  prema procjeni orguljaša koji ih je tamo rastavio te ovdje  sastavio i podesio, njihova je vrijednost oko 200.000 eura.  Iako su napravljene 1885. godine, vrlo su očuvane te svojim prelijepim zvukom u potpunosti zadovoljavaju potrebe naše župne crkve. Zadnja obnova ovih orgulja obavljena je u Austriji 60-ih godina prošlog stoljeća. Zanimljivo je da je orgulje spomenutoj franjevačkoj kapucinskoj crkvi u Knittelfeldu darovala jedna baka iz tog mjesta. Evo, one sada krase župnu crkvu u Čerinu i to su prve klasične orgulje u Brotnju,  a malo ih ima i u Hercegovini. Budući da su one „kralj“ instrumenata, zasigurno će  pridonijeti ljepoti liturgijskog slavlja u našoj župnoj crkvi - rekao je čerinski župnik fra Dario Dodig te dodao :

- Budući da je naš crkveni kor bio nizak i malen, morali smo ga srušiti i izgraditi novi prošireni kor kako bismo mogli postavili ove prekrasne klasične orgulje, što smo i učinili prije tjedan dana.

Što ste još učinili glede obnove čerinske župne crkve?

- U sklopu uređenja unutrašnjosti crkve, uveli smo primjereno grijanje i hlađenje,obnovili instalacije, novo ozvučenje, postavili kameni pod, uredili i proširili oltarski dio,  ruskom  pravoslavnom umjetniku Aleksandru Zvjaginu, koji je oslikao franjevačku kapelu u Mostaru, povjerili smo oslikavanje Križnog puta u tehnici ulje na platnu što je on vrlo lijepo i učinio pa smo prezadovoljni.  Moram reći da je to donacija jednog vjernika iz naše župe.  Praktično,  kompletna crkva iznutra je preuređena, samo su ostali stari vanjski zidovi. Još nam preostaje preuređenje starog kamenog oltara iz 1957. godine, izrada  ambona i krstionice te obnova pet starih vitraja i klupa,  što ćemo, nadam se, završiti na proljeće kako bi se obnovljenu crkvu  moglo blagosloviti i posvetiti. Vidite i sami, crkva je skoro dobila potpuno novi oblik, ali i jedan lijepi prostor za liturgijsko slavlje. Vjerujem da su vjernici prezadovoljni s  kompletnom obnovom župne crkve u Čerinu koja je dostojno pripremljena za proslavu jubilarne 150. obljetnice utemeljenja ove župe

Kolika je ukupna vrijednost radova na obnovi crkve?

- Teško mi je sada to reći jer nismo sve zbrojili, ali mislim da će, bez spomenute vrijednosti orgulja, cjelovita  obnova crkve, uključujući rastavljanje,  prijevoz i sastavljanja orgulja, iznositi oko 500.000 KM .

Imate li što dodati?

-  Napomenuo bih da vrlo uspješno djeluje i naš župni zbor. Sada je došao i novi fratar koji s našom časnom sestrom radi na obnovi i omasovljenu članova župnog zbora. Nadam se da ćemo do velike proslave Stipandana i 150. obljetnice župe imati lijep župni zbor koji će uz zvuke orgulja upotpuniti sva liturgijska slavlja u našoj župnoj zajednici. - rekao nam  je na kraju susretljivi čerinski župnik fra Dario Dodig.

Mile Pavlović

Top