Župljani Čerina s pijetetom se prisjetili žrtava ratova i poraća iz svoje župe

Župljani župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin s dužnim poštovanjem i pijetetom prisjetili su se u nedjelju svih žrtava ratova i poraća iz svoje župe. U povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana jučer je u Čerinu organizirano polaganje vijenaca i služena Misa za sve žrtve ratova i poraća iz župe Čerin.

„Okupili smo se ovdje, na ovome spomen obilježju, da uputimo svoje molitve i iskažemo svoje poštovanje za sve žrtve minulih ratova iz naše župe. 288 žrtava I. svjetskog rata, 479 žrtava II. svjetskog rata, 21 žrtvu Domovinskog rata i 5 žrtava Hrvatskog proljeća. Ovaj ovdje spomenik, koji ste napravili, priča je o nesvakidašnjoj veličini pijeteta i zahvalnosti prema svima poginulima i stradalima u ratovima i poraćima s područja naše župe. Ovo je knjiga koja se čita, ali iz nje se ne može sve iščitati“ kazao je fra Dario Dodig, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin, prije polaganja vijenaca, nakon čega su predstavnici župe Čerin, općine Čitluk i Udruge poginulih branitelja iz Domovinskog rata položili vijence i zapalili svijeće.

Nakon polaganja vijenaca, paljenja svijeća i skrušene molitve kod monumentalnog spomenika žrtvama iz župe Čerin u župnoj crkvi je slavljena Misa koju je uz koncelebraciju fra Daria Dodiga i fra Miljenka Mike Stojića predvodio fra Mate Dragićević.

Započinjući svoju propovijed fra Mate je okupljenima jasno poručio da ako zaborave i predaju prošlosti one koji su bili prije njih, a među njima i žrtve ratova i poraća, sami sebe sasijecaju i čine krhotinom jer smo svi kroz one koji su bili prije nas postali ono što jesmo.

„Oni za nas nisu mrtvi. Oni su dio nas, zato smo zajedno, zato ih se spominjemo, da bi mogli ići naprijed“ kazao je fra Mate Dragićević i ispričao priču o kiparu koji je kada bi mu u životu bilo teško odlazio na grob svoje majke, molio se za njen pokoj i popričao s njom nakon čega bi našao svoj mir i potrebne odgovore kao ići dalje.

„Smisao spominjanja naših poginulih ima ukoliko je u službi života, našega života. Oni su dali svoje živote da mi živimo. Zamislimo, malo stanimo pa zamislimo. Netko ide u smrt da ja živim. Isus za to reče nema veće ljubavi od one kad netko ponudi svoj život za svoje prijatelje. Oni su položili živote svoje za naše živote. Samo nečovjek može ih zaboraviti, a čovjek kaže hvala i nosim te u srcu, ali ne samo oni nego i drugi koji su živi, riskirali su svoje živote kao i oni koji su poginuli na linijama obrane, zato i pred njima imamo duboko poštovanje i zahvalnost. Bili su spremni riskirati svoje živote naši dragi branitelji, i mrtvi i živi, da mi živimo. Samo nečovjek će to zaboraviti i ne znati reći hvala i poštivati takvu veličinu ljudi... Naši pokojni, poginuli i nevine žrtve ne oplakuju svoj život ako znaju da su ugradili svoj život u naš život i da naš život ima kvalitetu. Ako naš život nema kvalitete onda oni mogu reći besmislena je naša žrtva. Zato je ova komemoracija izazov nama braćo i sestre da razmislimo o kvaliteti našega života“ poručio je fra Mate Dragićević i zaključio da kršćani ako nose Kristovo ime moraju biti kristoliki, Kristu slični, odricati se negativnoga i zloga i boriti se za dobro, te da je jučerašnja komemoracija svima izazov da ostanu u blagoslovljenom zavičaju, zavičaju posvećenom krvlju poginulih i nevinih žrtava i rade za sveopću dobrobit u svim segmentima života i izgrađuju svoj zavičaj.

Jučerašnja Misa služena je u župnoj crkvi čija je temeljita obnova pred završetkom. Veliki dio radova na obnovi je završe, preostao je još jedan dio radova koji će uskoro biti završeni, a obnovljenu crkvu krasit će i darovane orgulje iz Austrije.

Fotogaleriju iz Čerina možete pogledati OVDJE.

Citluk.ba

Top