ČERIN: MI SMO KRISTOVI, A KRIST BOŽJI!

 

SV. KRIZMA, subota, 11. svibnja 2013.

Jesu oblaci kolo zaigrali u subotnje jutro iznad Čerina u Čitlučkom dekanatu, ali nisu su se molili samo župnik fra Dario Dodig sa svojim suradnicima fra Ivanom Ivandom i fra Ignacijem Alerićem, nego i cijela krizmenička zajednica da sv. krizma protekne u crkvenom dvorištu. I Bog dao da je cijelo vrijeme pod sv. Misom bilo vrlo ugodno, bez kapi prijetnje

Jedna je krizmanica u ime ostalih 68 krizmanika izrazila biskupu Ratku dobrodošlicu, a dvoje krizmanika izmolilo molitvu Duhu Božjemu u ovoj Godini vjere. Župnik je u ime župe čerinske pozdravio biskupa moleći ga da u misni memento uključi i dvije nakane: ljubav prema životu, tj. prema rađanju i odgajanju djece, i ljubav prema svećeničkom zvanju i staležu posvećena života u ovoj župi. Biskup je zahvalio svima i rekao da rado uključuje obje naznačene nakane u sv. Misu i za čerinsku župu i za cijelu Hercegovinu.

U homiliji biskup je na osnovi prvoga biblijskog čitanja - Dj 18,23-28 - govorio o sv. Apolonu, znamenitu imenu iz apostolskih vremena. Bio je podrijetlom Židov iz egipatske Aleksandrije: rječit i ugledan bibličar, učen apostolski muž i glasovit kršćanski govornik na židovskom i elegantnom grčkom jeziku. Svojim je vatrenim govorima oduševljavao vjernička židovska mnoštva u Efezu. Neko je vrijeme bio učenik škole sv. Ivana Krstitelja, zatim gorljivi sljedbenik Isusa Krista, ponajviše umješnom zaslugom kršćanskoga bračnog para Akvile i Priscile, koji su se zatekli u Efezu i bolje ga uputili u Put Gospodnji. Upravo njihovom preporukom Apolon je došao u Korint, grad velike moralne močvare, ali u kojem je apostol Pavao već bio zasijao sjeme kršćanstva, a Apolon će ga obilno svojim propovijedanjem zaliti. Međutim, kada je vidio kako su se neki vjernici u Korintu, a možda ih je bilo svega stotinjak među stotinom tisuća pogana, pozivali na njega i osnovali stranku pod njegovim imenom, „apolonovci“, nasuprot „petrovcima“ i „pavlovcima“, čak i „kristovcima“, ostao je zbog toga duboko ožalošćen i tiho se povukao iz Korinta, bez ikakvih daljnjih rasprava, pohoda i kontakata. Nije se više navraćao u karizmatski i šizmatični Korint iako ga je Pavao bratski nagovarao. Ostao je samostalan u odluci i sve prepustio Duhu Božjemu. Smatrao je u Gospodinu da je razboritije i uspješnije tako, nego stalno nadolijevati ulje na vatru korintskoga strančarenja. On je imao pravo i Bog mu je blagoslovio odluku smirivši uzavrelu situaciju Timotejevim interventom. Opremljen svim i svačim iz darežljive ruke biskupa Tita na Kreti, a opet po preporuci velikoga Pavla, Apolon se vratio u Aleksandriju gdje je i umro. Apostol je Pavao pismima smirivao stanje u Korintu dokazujući da smo „Kristovi, a Krist Božji“.

S biskupom su koncelebrirali, osim župnika fra Darija, dekan i župnik fra Mate Dragićević iz Gradnića, fra Miro Šego župnik iz Čitluka, fra Slaven Brekalo kapelan iz Međugorja, konventualac fra Petar Džida gvardijan samostana sv. Frane iz Splita, don Tomislav Ljuban iz Mostara. Sveta je krizma kao i sveta pričest tekla u najljepšem redu.

Biskup je uvodno u molitvu Očenaša oštro upozorio krizmanike da se ne daju zavesti zlim običajem ponegdje naopako uvedenim da krizmanici iste večeri organiziraju tzv. „tulum“ (turska riječ znači mješinu za vino, odakle pijanka!) – gdje se mladi odaju piću i svakovrsnu drugom grijehu: „Jučer si se ispovjedio, malo prije si se krizmao, sada ćeš se pričestiti, i nije ti dosta zdravo kršćansko druženje u obitelji za stolom popodne, nego si možda naumio sve večeras uprskati grijehom! Roditelji, vi ste odgovorni i krivi ako djecu puštate u takve grješne prigode i ako vam djeca čine takva zla. Kakvi ste vi roditelji ako to ne možete spriječiti svojoj djeci? Neka nas sve Gospodin oslobodi sličnih napasti, kao što i u Očenašu molimo da nas Bog oslobodi napasti i izbavi od svakoga zla!“

Na kraju je jedna krizmenička majka izrekla zahvalu Bogu i svima koji su sudjelovali u pripremi ove sv. krizme moleći Božji blagoslov na budućnost krizmanika.

-----------------------

U župi Čerin prošle 2012. godine bilo je: 4.146 katolika u 1.029 obitelji: vjenčanja 27, prvopričesnika 45, sprovoda 47, krštenja 55, krizmanika 76.

Top