Magnificat! Predstavljanje filma „Nada“ i knjige „Moguće? Danas?“

Sinoć je u prepunoj crkvi svetog Stjepana Prvomučenika u Čerinu održan još jedan, 7. po redu susret pod nazivom Magnificat. Tema ovog susreta bio je film „Nada" koji je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu dobio prvu nagradu, a film je u režiji našeg župljanina Pere Petrušića. Također je upriličeno predstavljanje knjige „Moguće? Danas?“ iz pera fra Marinka Šakote.

Knjiga „Moguće? Danas?“ je još jedna u nizu knjiga o velikom djelu fra DidakaBuntića, a govori o aktualnosti fra Didaka u našem vremenu. Knjiga je nastala prošle godine povodom 100. obljetnice smrti fra Didaka Buntića. Voditeljica je citirala riječi koje je prije 50 godina, prilikom obilježavanja 50. obljetnice njegove smrti izjavio tadašnji provincijal fra  Rufin  Šilić: „Povijest će nas osuditi, a naši mladi će nas prezirati, ako pred njihovim očima ne oživimo lik, i ne učinimo svježom uspomenu na tog velikana i dobročinitelja. Odveć je velik da bismo ga zaboravili!“.  Nešto više o knjizi „Moguće? Danas?“ govorio je sam autor fra Marinko ŠakotaIstaknuo je da fra Didaka karakteriziraju riječi „Moguće je!“, da je unatoč bijedi puka usudio se graditi velebnu crkvu u Širokom Brijegu. Uvjerio je Hercegovinu u važnost školovanja, te budio svijest i savjest mladih.

Nakon predstavljanja knjige uslijedila je prezentacija filma „Nada“. Ovaj kratkometražni animirani film premijerno je prikazan na Didakovim danima u listopadu prošle godine u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Osim uspjeha na filmskom festivalu u Cannesu, film je pobrao i brojne druge nagrade na različitim filmskim festivalima diljem Europe. O ideji i nastanku ovog filma govorio je autor Pero Petrušić

Čitav program uveličala je prekrasna pjesma Ženske pjevačke skupine HKUD-a Didak iz Gradnića. Uz ostale pjesme izveli su i Očenaš na aramejskom jeziku, a na kraju su otpjevali Didakovu himnu. KUD Didak iz Gradnića godinama se trudi osvijetliti i oživjeti lik i djelo ovog velikana koji je za svog kratkog života činio mnoga dobra djela, borio se za napredak i zalagao za budućnost i prosperitet svoga siromašnog hercegovačkog naroda. O djelovanju KUD-a Didak govorila je Andrijana Zubac.

Nakon kulturnog programa uslijedilo je bratsko druženje u velikoj dvorani uz pjesmu domaćih pjevačkih skupina, čašicu razgovora i zalogaj sa bogate trpeze.


Marijana BarbarićTop