Hodočašće župe Gospi Olovskoj

Jučer, na blagdan sv.Josipa Radnika, naši su župljani hodočastili u svetište Gospe Olovske, koje je najstarije marijansko svetište u BiH, ali i na Balkanu.

Smješteno je u gradiću Olovu, a njegova povijest seže u davno 14.stoljeće. Od tada do danas doživjelo je i proživjelo razne mijene – ratove, razaranja, palež, raseljavanje, no ono što je najvažnije je da, unatoč svemu, i danas privlači vjernike koji se, okupljeni oko slike čudotvorne Gospe Olovske, mole za njezin zagovor i pomoć.

Uz molitvu i pjesmu te izvrsnog vodiča – našeg župnika fra Velimira, putovanje do svetišta brzo je prošlo. Već od 9 sati hodočasnici su imali priliku za ispovijed te paljenje zavjetnih svijeća oko tzv. Crnog kamena, koji je ostatak zida starog svetišta, nasilno razrušenog 1704.godine.

Potom je uslijedila svečana procesija sa slikom čudotvorne Gospe Olovske te misno slavlje koje je predvodio nadbiskup vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju brojnih svećenika.

Za tjelesnu okrjepu nakon mise pobrinuli su se vojnici koji su priredili tradicionalni vojnički grah, nakon čega je uslijedilo impresivno putovanje planinom Zvijezdom, kako bismo stigli do Vareša i najstarije crkve u BiH.

Crkva je to sv. Mihovila Arkanđela, izgrađena 1716. godine. Njezinu posebnost i ljepotu teško je opisati riječima, a o njezinoj vrijednosti dovoljno govori činjenica da se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika FBiH te UNESCO-a.

Pored nje se nalazi i novija crkva, također veoma lijepog i živopisnog interijera, u kojoj smo se pomoliti i zapjevali tezahvalni Bogu, uputili kući.

 Silvana Prusina

 

 

Top