Sveta krizma na Čerinu 2023.

Na čerinskom je brežuljku i danas 22.travnja 2023. godine bilo izrazito lijepo i svečano. Biskupov izaslanik i generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije, don Nikola Menalo, podijelo je sakramenat svete krizme.

Nakon svečanog ulaska u crkvu, a prije početka misnog slavlja don Nikolu je, u ime krizmanika, prigodnim riječima pozdravio Danijel Šarac, a izrazima dobrodošlice pridružio se župnik fra Velimir Bagavac, pozdravivši i suslavitelje don Đuru Bendera i  fra Miljenka Miću Stojića, kao i sve nazočne.

Obraćajući se krizmanicima tijekom propovijedi, nadahnut životom i mučeništvom  sv. Stjepana, inače zaštitnika naše župe, don Nikola je, između ostaloga, rekao: 

Dragi krizmanici, često ćete se naći u životu u Stjepanovoj ulozi tj. da ćete za svjedočanstvo vjere na sebe navaliti gomilu kamenja. Ali, mučeništvo je uvijek bilo vrhunac kršćanskoga života i svjedočenja, i nikada se ne zna kako kap nečije krvi može promijeniti drugoga čovjeka, kao što je Stjepanova promijenila Savla u Pavla, jer je Stjepan bio hrabar, a hrabrost i jakost se traži i dobiva u ovim darovima Duha Svetoga koje ćete vi danas primiti.

Nakon što su krizmanici, njih trideset i jedno, obnovili svoja krsna obećanja, don Nikolim je udijelio pečat dara Duha Svetoga  kako bi osnaženi i okrijepljeni njegovim darovima koračali kroz život.

Na kraju svečanoga slavlja župnik je čestitao krizmanicima te zahvalio ponajprije Bogu na daru života naših krizmanika i na prelijepom danu, kao i svima onima koji su svojim djelovanjem pridonijeli ljepoti i dostojanstvu ovoga događaja -don Nikoli i suslaviteljimakrizmanicima, sestri Marijani, koja je pripremala krizmanike, sestri Slavici na prekrasno uređenoj crkvi, ministrantima te članovima Velikog župnog zbora sv. Stjepana koji su sa svojom voditeljicom prof. Katjom Krolo-Šarac pjesmom uzveličali slavlje.

Uputivši čestitke krizmanicima, njihovim kumovima i obiteljima, don Nikola je zahvalio svima na ovom dostojanstvenom i svečanom slavlju te na sve nazočne zazvao Božji blagoslov.

Silvana Prusina

 

 

Top