POSJET APOSTOLSKOG NUNCIJA NAŠOJ ŽUPI

Danas, na blagdan Sv. Josipa, zaštitnika obitelji i hrvatskoga naroda, našu je župu posjetio i predslavio svečano misno slavlje apostolski nuncij za Bosnu i Hercegovinu mons. Francis Assisi Chullikatt. 

Na početku misnoga slavlja prigodnim riječima obratio mu se župnik fra Velimir Bagavac, uputivši izraze srdačne dobrodošlice u ime cijele župe, koju je posjetio na poziv naših Framaša. 

Naime, slučajni susret s nuncijem dogodio se u Kraljevoj Sutjesci, koju su Framaši posjetili tijekom nedavne duhovne obnove. 

Zahvalivši na izrazima dobrodošlice, zaželio je svima sretan i blagoslovljen blagdan svetoga Josipa, našega nebeskoga zaštitnika, a  potom kazao kako je Bogu zahvalan za ovaj susret, te kako ga pogled na crkvu prepunu vjernika vraća u njegovu rodnu Indiju, stoga se osjeća kao kod kuće. 

Na samom početku svoje homilije kazao je: "Viznate da nitko od nas nije mogao birati ni gdje ni od koga će biti rođen. Bog je bio onaj koji je prije ikoga znao za nas. Prije nego su nas i naši roditelji htjeli i željeli, Bog nas je htio i zato smo tu. Samo on zna i naš konačni ishod. Zbog toga se ne trebamo bojati nikoga i ničega u životu, jer je on, Bog, onaj koji vodi naš život, svaki korak našega života. I ovo je bila duboka vjera svetoga Josipa."

Unatoč veoma kratkom boravku u Bosni i Hercegovini, kamo je stigao krajem 2022.godine, sve dijelove mise predvodio je na hrvatskome jeziku, izuzev propovijedi, koju je pročitao fra Andrija Majić, njegov današnji prevoditelj. 


Svečano misno slavlje svojim su zajedničkim pjevanjem uzveličali Veliki zbor sv.Stjepana i Frama, pod ravnanjem prof. Katje Krolo-Šarac. 

Prije podjele završnog blagoslova, članovi naših župnih zajednica uručili su nunciju prigodne darove: sliku svetoga Franje, čije ime je i nuncij odabrao, te košaru s darovima ovog našeg podneblja. 

Ponosan na činjenicu da smo prva župa Mostarsko-duvanjske biskupije koju je nuncij posjetio, župnik je zahvalio nunciju podsjetivši ga na obećanje da će sljedeći put čitavu propovijed govoriti na hrvatskome.
Potom je zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ovog lijepog druženja, počevši od ministranata, časnih sestara, Frame, FSR-a, zborova, Liturgijske sekcije pa do onih koji su svojim darovima pridonijeli ljepoti današnjega susreta. 

Silvana Pusina

Top