Hodočašće zborova u Banjalučku biskupiju

 

U subotu 15.listopada 2022.godine, na spomendan svete Terezije Avilske, članovi zborova iz naše župe otišli su na hodočašće u Banjalučku biskupiju. Na hodočašću su sudjelovali članovi Velikog župnog zbora, zbora iz Blatnice, te zbora iz DM Ograđenika. Hodočašće je organizirao i predvodio župnik fra Velimir Bagavac. 

Uputili smo se u ranim jutarnjim satima, u osvit zore, uz molitvu i pjesmu, nas sveukupno 35. Prolazeći kroz maglovite pejzaže Kupreške visoravni, preko Šipova, Mrkonjić Grada i Manjače stigosmo u Banja Luku. U Banjalučkoj katedrali sv.Bonaventure, koja je izgrađena 70-ih godina u obliku šatora dočekao nas je rektor don Ivan Pero Grgić koji nam je ispričao o katedrali, o njezinim stradanjima i izgradnjama kroz povijest, o umjetninama u katedrali, te o samoj Banjalučkoj biskupiji i velikim gubicima koje je pretrpjela u posljednjem ratu i nakon njega. Nekoliko pozdravnih riječi kroz zanimljivu slikovitu poučnu priču uputio nam je i pomoćni biskup banjalučki fra Marko Semren. Nakon katedrale uputili smo se u franjevački samostan Petrićevac, mjesto koje je 2003.godine posjetio sveti papa Ivan Pavao II. kad je proglasio blaženim Banjalučanina Ivana Merza. Tu nas je dočekao fra Domagoj Šimić, gvardijan samostana. On nam je pričao o gradnjama i stradanjima crkve na Petrićevcu, gdje smo i mi slavili svetu misu. Unatoč gubitku i raseljavanju velikog broja vjernika ovi fratri ipak ne gube nadu, nego govore o budućnosti s velikim optimizmom i pouzdanjem u Božju providnost. Okrijepljeni ručkom kod ove naše male braće krenuli smo prema trapističkom samostanu Marija Zvijezda  koji je nekad bio nadaleko poznat po proizvodnji sira trapista, a sada polako zatvara svoja vrata jer je tu ostao još samo jedan jedini redovnik. Brat Zvonko nas je proveo kroz samostan i pokazao nam kako je to nekad bio najveći trapistički samostan u svijetu, ali nažalost sad se zatvara jer nema više redovnika. Na kraju smo još navratili u Podmilačje svetom Ivi, gdje smo obavili svoje zavjete i molitve, a o samom svetištu nam je govorio župnik fra Filip Karadža. Uzevši vodu sa izvora svetog Ive, ispunjena srca, s molitvom i pjesmom uputili smo se svojim kućama.

Zahvaljujemo se župniku fra Velimiru na organizaciji ovog hodočašća, na prekrasnom danu punom molitve i pjesme. Bilo nam je zaista lijepo i milosno. Nahranili smo svoju dušu, oživjeli naš duh, učvrstili svoje zajedništvo i napunili se radošću i pjesmom. Pred nama su sada svakodnevne obveze, a mi ćemo se truditi da milost ovog hodočašća u nama raste, da i dalje svojom pjesmom i molitvom slavimo Trojedinoga Boga. Zato sve vas, dragi župljani, ovom prilikom pozivamo i potičemo da se uključite u jedan od zborova u našoj župi kako bi kroz pjevanje dvostruko molili i radovali se u Gospodinu uvijek (Fil 4,4).

Marijana Barbarić

Top