Izvedena predstava Mrginji su glavi u Čerinu

 

Sinoć se u prepunoj dvorani Pastoralnog centra na Čerinu zaista tražila karta više. A karta je bila baš neobična.

Naime, trećari i Framaši župe Čerin organizirali su veliku humanitarnu akciju u kojoj su predstavu Mrginji su u glavi izveli članovi Kluba kulture LIBUŠA iz Ljubuškog. Iako je glavni cilj predstave Mrginji su u glavi očuvanje i njegovanje kulturne baštine, običaja i tradicionalnog hercegovačkog izričaja, ona je sinoć imala i jedan sasvim drugi cilj, i to humanitarni. Karte, odnosno ulaznice za ovu predstavu su bile prehrambene i higijenske namirnice. Namjera je bila na taj način prikupiti namirnice za potrebite. Župljani su se na ovu akciju odazvali u zaista neočekivanom broju. Očito je predstava Mrginji su u glavi izazvala veliki interes javnosti. I to s punim pravom. Predstava je opravdala, ali i nadišla sva očekivanja. 

Predstava na šaljiv i satiričan način govori o dvije tradicionalne hercegovačke obitelji koje su godinama u svađi zbog mrginja. Mladić iz jedne, i djevojka iz druge obitelji zaljube se, ali njihove obitelji protive se toj ljubavi. Najgore je kad se oni mrginji između njiva presele u ljudske glave, pa se odatle više ne mogu istjerati.

Mrginji su zaista izazvali oduševljenje publike jer se radi o stvarnim životnim pričama koje možemo sresti u svakom hercegovačkom selu. Govor je također zavičajni, hercegovački. Glumci, iako amateri, donijeli su nam ovu priču Romea i Julije na hercegovački način baš kao pravi glumci.

Osim publike oduševljeni su i trećari i Framaši jer su na ovaj način prikupili veliku količinu hrane i higijenskih potrepština koje će biti uručene potrebnima.

O, kako je velika naša franjevačka radost kada možemo u zajedništvu činiti djela milosrđa; ali  i kada naučimo dobru pouku iz jedne ovako dobre predstave.

"Dajte, i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena i preobilna dat će se u krilo vaše.“ (Lk 6,38)

Marijana Barbarić, FSR Čerin

Top