SLUŽENA SV. MISA ZA POBIJENE FRATRE RODOM IZ ŽUPE SV. STJEPANA

Čerin, 10. veljače 2013.

Svečana sv. Misa započela je u 11 sati koju je predvodio fra Mića Stojić, vicepostulator kauze fra Leo Petrović i 65 subraće zajedno s fra Dariom Dodigom i fra Mikom Stojićem pred punom župnom crkvom.

Fra Dario je najprije pozdravio vjerni puk, predvoditelja sv. Misnog slavlja fra Miću i pročitao imena fratara koji su ubijeni u veljači  1945. to su četvorica franjevaca i jedan dominikanac, a potom je fra Mića započeo sv. Misno slavlje.

U propovijedi je istaknuo partizanski zločin koji je učinjen iz jednog razloga, a to je iz mržnje prema vjeri, te pozvao narod da nasljeduje Gospodina poput ovih fratara koji su po cijenu života ostali vjerni Bogu, Crkvi i hrvatskom narodu.

Nakon sv. Mise uslijedilo je izlaganje dr. fra Roberta Jolića koji nas je upoznao sa životom i djelom ovih fratara rodom iz naše župe i  onih ostalih koji su ubijeni a djelovali su u ovoj župi. Svega obrađenih deset fratara. Valja istaknuti da je ovih dana DNK metodom pronađeno tijelo fra Martina Sopte u Ljubuškom, a koji je upravo odveden iz župne kuće na Čerinu.

Na kraju je fra Mića izvijestio u radu vicepostulature i prikupljanju izjava još živih svjedoka i dokumentacije kao i radu Povjerenstava (Širkog Brijega i Ljubuškog) koje vrše iskapanja stratišta gdje su poubijani ne samo fratri nego i ostali.

FOTOGRAFIJE

Top