"SEBET NAS I NAŠE DICE"

 

 

Ove jeseni obilježila se 100. obljetnica kako je fra Didak Buntić odveo gladnu djecu iz  Hercegovine u Slavoniju. Bratstvo svjetovnih franjevaca (trećari) i framaši iz Širokog Brijega, u sjećanje na tu 1917. godinu, pripremili su predstavu „SEBET NAS I NAŠE DICE“ koja govori o fra Didakovu životu, akciji spašavanja gladne djece  i onome što se tada događalo. U predstavi sudjeluje 40 trećara i framaša i 20 djece. Glavni i odgovorni za nastanak i realizaciju ove predstave koja se izvodi po cijeloj Hercegovini i Hrvatskoj je fra Dane Karačić, duhovni asistent širokobrijeških trećara. Scenarij za predstavu je napisala Mirela Lovrić, profesorica hrvatskog jezika i širokobriješka trećarica.

U vihoru Prvog svjetskog rata, jedan mladi i odvažni franjevac obilazi gradove, urede visokih dužnosnika, pa i samog cara – tražeći pomoć za hercegovačku sirotinju, za seljake, kojima je i nezapamćena suša otežavala te godine rata za tuđeg kralja i tuđu državu. Fra Didak Buntić je većinu svog radnog vijeka proveo na Brijegu i zadužio je Širokobriježane da ga se sjećaju i ne zaborave njegove ideje i djela.

Franjevački svjetovni red i Frama, predstavom ''Fra Didak – Sebet nas i naše dice'' žele iskazati poštovanje i zahvalnost ovom velikanu. 

Povodom ove obljetnice djelovanja fra Didaka Buntića i spašavanja hercegovačke djece od gladi trećari iz župe Čerin će ugostiti Franjevački svjetovni red iz Širokog Brijega kako bi izveli ovu predstavu u župi Čerin.

Predstava će se izvesti u ponedjeljak, 22. siječnja 2018. godine u 19.30 sati u velikoj dvorani Pastoralnog centra na Čerinu. Ulaz je besplatan, ali na ulazu će se nalaziti kutije u koje posjetitelji mogu staviti dobrovoljne priloge koji se doniraju udruzi Marijini obroci koja danas hrani gladnu djecu po cijelom svijetu.

Na predstavu su pozvani svi župljani, ali i svi oni koji žele vidjeti što se to događalo u vrijeme tih ratnih godina u Hercegovini.

Radujemo se vašem dolasku!

Top