TIJELOVO - BRAŠANČEVO

 

Sutra, 31. svibnja 2018. slavimo Tijelovo ili Brašančevo - Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetoga Trojstva. Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica sveta Julijana imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti Oltarski Sakrament. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu. Vjernici na blagdan Tijelova sa svojim svećenicima idu u procesiji i javno pokazuju svoju vjeru. 

Sv. mise su u svim našim crkvama po sljedećem rasporedu:

- Čerin u 8 i 19 sati;

- D. M. Ograđenik u 8 sati;

- D. V. Ograđenik u 9:30 sati;

- D. Blatnica u 9:30 sati.

Iza večernje svete mise na Čerinu imat ćemo Tijelovsku procesiju do kipa sv. Ante na Čerinu i nazad do crkve.

Pozivamo sve vas koji ikako možete da sudjelujete na ovoj svetoj misi i procesiji. Na poseban način pozivamo ovogodišnje prvopričesnike i krizmanike. 

Djeca mogu ponijeti korpe s laticama cvijeća koje će bacati ispred Presvetoga Oltarskoga Sakramenta.

Video

    

            

       

Župa Svetog Stjepana Prvomučenika

Top