Blagoslovljen spomen križ na brdu Bovan u D. Hamzićima

U nedjelju 1. srpnja 2012. na svetoj misi u 19 sati na brdu Bovan blagoslovljen je križ i spomen ploča za poginule u II. svjetskom ratu i poraću, te Domovinskom ratu iz sela D. Hamzići. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je župnik župe sv. Stjepana na Čerinu  fra Dario Dodig. Suslavitelji su bili svećenici koji su rodom iz sela D. Hamzića i Dragićine:  dr. fra Ivan Ševo, fra Miljenko Mića Stojić, i fra Tomislav Puljić.

 

Župnik je u svojoj propovijedi naglasio dvije poruke ovoga  križa: da se vjera naša utvrđuje i raste  i da potičemo i ohrabrujemo jedni druge u činjenju dobra.

Osim križa i ploče na kojoj stoje imena poginulih branitelja, na brdu se nalazi kip sv. Ivana Krstitelja i Blažene Djevice Marije. Prije nekih 30 -  40 godina bilo nam je zabranjeno postavljanje bilo kakvih križeva, kipova svetaca i kršćanskih relikvija. Tražili su se mnogi kvazi umjetnici za postavljanje simbola palim borcima u II. svjetskom ratu, a križevi su se odbacivali i gazili, svjedoci smo tog propalog sustava gdje ti spomenici danas propadaju, a pravi simboli kršćanstva rastu i nikada ne zastarijevaju nego nam govore: „čuvaj svoj dom i sveti kršćanski hrvatski rod„.

Poslije svete mise uslijedilo je narodno veselje gdje su mještani pripremili lijepu gozbu, te  je se uz gangu i bećarac ostalo do kasno u noć.

Top