Mještani Donjeg Malog Ograđenika na svečan način proslavili blagdan sv. Ilije proroka

Nekoliko tisuća vjernika iz Donjeg Malog Ograđenika i zaselka Barbarići (župa Čerin) te njihove rodbine, prijatelja i  gostiju, među kojima je bilo i onih koji su za tu prigodu došli iz SAD i daleke australije, okupilo se u petak navečer kod zvonika i zavjetne kapelice na vidikovcu Gradina iznad tog sela kako bi nazočili večernjoj svetoj misi posvećenoj sv. Iliji proroku, zaštitniku svog mjesta.

Uz suslavlje dekana Broćanskog dekanata fra Mate Dragićevića, čerinskog župnika fra Darija Dodiga, čitlučkog župnika fra Mire Šege, ravnatelja Karitasa BiH fra Miljenka Mike Stojića, i župnog vikara u Čerinu fra Ignacija Arelića, tom je prigodom svečanu svetu misu u 19 sati predslavio poznati međugorski svećenik fra Danko Perutina, a u pjevanim dijelovima misnu svečanost uveličali su članovi čerinske Frame.

Na početku svete mise fra Danko je istaknuo kako se sv. Ilije prorok nije pokorio iskrivljenim težnjama svojih suvremenika i nije slušao svoju generaciju koja je išla krivim putom bezboštva te pozvao vjernike da se zagledaju u svoj život, svoju dušu i svoje srce i pogledaju ima li tu bezboštva, grijeha, prijevare ili bilo kojeg drugog grijeha.

'Sveti Ilija je revnovao gorljivo za Gospodina'

U nadahnutoj propovijedi fra Danko  je, uz ostalo, istaknuo :

- Proroci su u Izraelu imali veoma veliku ulogu. Oni su opominjali narod, pojašnjavali su Božju riječ, čuvali su vjeru i ako bi narod otpao, vračali bi narod Bogu nazad.   To je bila  uloga i Ilije Tišbijca, a njegovo ime znači 'Jahve je Bog'. Ta rečenica 'Jahve je Bog'  i njegovo ime, obilježilo je cijeli život sv. Ilije. On je revnovao gorljivo za Gospodina i, kako kaže Sirah, 'vatra je izlazila iz njegovih usta'. Nije mu bilo lako, ali on nije bio čovjek kompromisa... Od početka je pripadao Gospodinu. Revnovao je za Njega cijelim svojim životom i silno ga je želio susresti... U svom isčekivanju Gospodina, Ilija ga ne pronalazi u silnom vihoru, ognju, potresu, iako je Bog svugdje prisutan, nego u blagom i tihom lahoru – rekao je fra Danko te vjernicima pojasnio političke prilike vremena u kojem je sv. Ilija djelovao.

- Svetom se Iliji moramo odužiti. Ne možemo služiti pravom Bogu i lažnim bogovima, a to su bog novca, bog moći, bog ljudskih obzira, ljudske slave ili onom od čega smo ovisni, kao što je droga, pušenje, alkohol i ostali poroci. Svijet u kojem se nalazimo i život koji živimo, prožeti su tim porocima. Ponekad pomislimo da možemo sjediti na dvije stolice : služit ćemo malo Bogu, mjesec dana ćemo biti njegovi, a onda malo grijeha, pa se opet vratiti Isusu. Poziv sv. Ilije i Božji poziv je radikalan: ne može se služiti Bogu i bogatstvu. Ne možeš služiti dvojici gospodara.  Zato današnja svetkovina traži od nas radikalnu odluku i radikalnu promjenu, bez obzira kolika je cijena. Cijena ponekad može biti i život, ali ako ne radimo kompromis s grijehom, onda je plod toga život vječni – rekao je fra Danko Perutina te svoju propovijed zaključio riječima :

- I tebi i meni Gospodin danas govori: iziđi iz svoje pećine, iziđi iz pećine svoje oholosti, stani pred živoga Boga, zagledaj se u Njega, zatraži od Njega radost, mir i blagoslov !

Veliko pučko slavlje

Nakon svete mise, na obližnjem ŠC Gradina upriličeno je tradicionalno pučko slavlje uz akorde grupe Ferali iz Trebižata, te nastupe članova kulturno-umjetničkih društava iz Donjih Ograđenika, Čerina i Čitluka i brojnih pjevača gange i bećarca, guslara, diplara i zabavljača iz Brotnja.  Uz Borislava Šimovića, predsjednika vijeća MZ D.M. Ograđenik, slavljenicima se tom prigodom obratio i čitlučki načelnik Ivo Jerkić, a čerinski župnik fra Dario Dodig zazvao je božji blagoslov na nazočni puk i obilatu  gozbu koju su pripremili domaćini.  Uz obilje jela s roštilja i ostalih broćanskih specijaliteta te domaća vina žilavku i blatinu,  to tradicionalno pučko veselje na Gradini trajalo je do kasno u noć.  Slavlju je pridonijela i bogata tombola u kojoj je prva nagrada bio motorkotač vrijedan 3.000 KM.

Tradicija duga 32 godine

Od Borilava Šimovića, predsjednika Crkvenog odbora MZ Donji Mali Ograđenik, doznali smo da su mještani tog sela još prije točno 30-ak godina na uzvišenju Gradina izgradili zvonik kod kojeg se tradicionalno svake godine za blagdan sv. Ilije slavi sveta misa. Prije nekoliko godina mladež i ostali mještani tog sela uredili su prostor oko zvonika, asfaltirali put do vrha Gradine, obnovili zvonik iznutra i izvana te stavili novu kupolu, izgradili i lijepu kapelicu i prekrasni oltar ispred kapelice postavili kip sv. Ilije s fontanom. U neposrednoj blizini izgradili su i velebni ŠRC centar na kojem se okupljaju mladi i održavaju različite priredbe.

Izjave sudionika svetkovine na Gradini

Borislav Šimović, predsjednik MZ D. M. Ograđenik :

- Sretan sam što smo danas ovako svečano proslavili 32. obljetnicu otkako na nekad nepristupačnoj Gradini slavimo blagdan sv. Ilije, zaštitnika našeg mjesta. Gradina je danas uređena i s razlogom postala mjesto molitve i okupljanja vjernika. Ovdje se ima što vidjeti i uživati u ljepoti krajolika jer se s ovog mjesta vidi cijelo Brotnjo i puca pogled od Vrgorca do Čapljine, Stoca i Mostara.

Bračni par Vesna i Jure Luburić, koji su sa sinovima Leonom Ivanom i Eugenom  na feštu stigli iz daleke Australije (Sydney):
- Osjećamo veliku čast što smo imali prigodu  nazočiti  svetoj misi, koju je, u povodu 32. obljetnice proslave sv. Ilije ovdje na Gradini,  predslavio i tako lijepo propovijedao  fra Danko Perutina. Poslije svete mise nastavili smo se radovati družeći se i slaveći ovaj blagdan sa svojom obitelji,  rodbinom i svim mještanima. Ova fešta i lijepa tradicija jedinstvena je i treba se nastaviti.

Nedjeljko Milićević koji je na feštu stigao iz SAD :

- Pobjegao sam iz bivše Jugoslavije 1965. godine, živio sam u Francuskoj dvije godine, a potom preselio u Ameriku te Kaliforniji živio do 1983. godine. Ovdje sam se prvi put vratio na izbore u Herceg-Bosni 1990. godine i od tada dolazim svake godine.  Od prvih dana sam sudionik ove tradicionalne svetkovine na Gradini.  Čestitam Bori Šimoviću, ostalim organizatorima i cijelom Malom Ograđeniku što su odlučili održavati i njegovati ovu lijepu tradiciju  koju svesrdno pozdravljaju i podržavaju svi, a posebno mi u iseljeništvu. Svaka čast organizatorima ovog veselja koje nam ispunjava srce i dušu.

Top