PROSLAVA DANA BRANITELJA OPĆINE ČITLUK

Danas, 18. rujna 2014. je u  Čitluku na dostojan i veličanstven  način obilježen  Dan hrvatskih branitelja općine Čitluk  i 23. obljetnica uspješnog organiziranja obrane Brotnja i hrvatskog naroda u BiH.

Današnja svečanost započela  je  polaganjem vijenaca i molitvom ispred Spomen-obilježja u središtu Čitluka, a nastavljena  koncelebriranom svetom misom zadušnicom za 38 Brotnjaka poginulih u Domovinskom,  koju je u prepunoj župnoj crkvi Krista Kralja, uz koncelebriranje fra Mire Šege i don Đure Bendera, predslavio dekan Broćanskog dekanata i čerinski župnik  fra Dario Dodig.
- Isus će na posljednjoj večeri izreći oporuku svojim učenicima :'Veće ljubavi nitko nema od ove položiti život za braću ! '  Položiti život ! A  danas se gleda kako život sačuvati, uščuvati po svaku cijenu. A naši branitelji su baš to učinili - uložili svoj život da danas jesmo. Poruka je jasna da i mi to trebamo činiti po isusovim riječima. Istina danas od nas ne traži da život polažemo,  ali na drugačiji način potrebno je založiti se za vrijednosti. Mi to u kršćanskom životu zovemo vrednote, kreposti. Imamo ih bogoslovne : vjera, ufanje (nada) i ljubav i ljudske kreposti : razboritost, pravednost , jakost i umjerenost.  Čini mi se da se danas malo o tom i govori, a kamo li da molimo i slijedimo ove kreposti koje nikada ne prolaze,  koje zavazda ostaju . Toga nam danas treba, odnosno takvih nam ljudi, kršćana danas treba. Vjerujem da je to i zalog i oporuka poginulih naših branitelja, pa i živućih branitelja.  Ove vrijednosti, vrednote, kreposti treba isticati, živjeti po nji9ma, jer tek tada smo pravi kršćani i onda se time možemo ponositi - rekao je fra Dario u nadahnutoj propovijedi. Nakon svete mise, predvođeni mladima s brojnim zastavama ratnih postrojbi Brotnja te akordima Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, sudionici današnje svečanosti u svečanom su se mimohodu uputili Ulicom kralja Tomislava do Hotela Brotnjo gdje je održana svečana akademija na kojoj su evocirane uspomene na Brotnjake koji su svoje živote položili za slobodu i opstojnost hrvatskog naroda na ovim prostorima i 23. obljetnicu organiziranog otpora Brotnjaka srpsko-crnogorskom agresoru. Svečanost počela intoniranjem Lijepe naše i minutom šutnje za 38 u Domovinskom ratu poginulih branitelja Brotnja, što je popraćene prikazivanjem njihovih slika na velikom zaslonu koje su izmamile mnoge suze i duboke uzdahe nazočnih, poglavito njihovih najmilijih.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Top