SV. MISA ZA ŽRTVE STRADALE U RATOVIMA I PORAĆU

U povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana, danas 26. listopada 2014. su se župljani župe sv. Stjepana Prvomučenika na Čerinu s ponosom i zahvalnošću prisjetili 793 žrtve s područja župe, od kojih je 288 poginulo u Prvom,  479 u Drugom svjetskom ratu i poraću,  21 u Domovinskom ratu i 6 žrtava Hrvatskog proljeća.

U spomen svih tih hrvatskih domoljuba i mučenika, njihova rodbina, čerinska Frama, predstavnici općinskih vlasti Čitluka i Udruge obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata, položili su vijence, upalili svijeće i molili se ispred velebnog spomenika u Čerinu s uklesanim imenima 793 žrtve svih ratova iz čerinske župe. Pred mnoštvom rodbine i prijatelja poginulih te ostalog  vjerničkog puka, molitveni program kod velebnog spomenika predvodio je čerinski župnik fra Dario Dodig. Potom je u prepunoj župnoj crkvi slavljena sveta misa  za čerinske  žrtve svih ratova i poraća,  koju je, predvodio čerinski župnik fra Dario Dodig.  U pjevanim dijelovima svete mise sudjelovali su članovi župnog zbora i Frame.

U nadahnutoj propovijedi fra Dario je uz ostalo kazao:

- U ovoj svetoj misi spominjemo se skoro 800 naših župljana stradalih u minulim ratovima i poraću. Spominjemo ih se, ali i prikazujemo ovu svetu misu kao najveći čin što ga možemo učiniti za spas njihovih duša. Nekako mi se čini ovo evanđelje, u kojem je ljubav tema,  prikladno za ovu današnju svetu misu, za ovaj spomen-čin našoj poginuloj braći i sestrama. Oni su položili svoj život iz ljubavi prema našem narodu, domovini i sebi. Baš to: uložili su svoj život - rekao je fra Dario i podsjetio na Isusovu oporuku učenicima na Veliki četvrtak : 'Veće ljubavi nitko nema od ove da položi život svoj za braću', te nastavio:

- Ništa se ni danas drugačije nije promijenilo. Od ovoga Božjega zahtjeva ništa izblijedilo nije, ništa ishlapilo nije, nego istim intenzitetom  Isus i danas nama ponavlja te riječi. Međutim, na drugoj strani, vremena su se promijenila. Ovo današnje vrijeme donosi nam sve različito,a to nije baš vrijeme polaganja života. Današnje vrijem nam šapće u uho, ne 'polaži',  nego 'čuvaj život, 'čuvaj' sačuvaj ga, na sve ga načine čuvaj i uživaj u njemu!' A vidite, logika Božja nije 'čuvaj, 'sačuvaj', nije individualizam, nije sebičnost, nije egoizam, nije onaj što se danas može vidjeti nekakav selfi pa sami sebe slikaju, pa se progledaju, pa se namještaju... Nije u tome život,  to nije sreća, to nije ljubav, nego ljubav je : uložiti svoj život. To je poruka Božja koja nije nimalo ishlapila do dana današnjega. To je slika poput svijeće koja gori. Dolazi svjetlo, ali i  dogorijeva. I takva ima svoj smisao. Ako ne gori, ako ne dogorijeva, nema svoga smisla. Zato Isus kaže kršćanima :  „Vi ste svjetlo svijeta i sol ove zemlje“. Draga braćo i sestre, valja se u takvom načinu života trošiti, trošiti za Gospodina, za braću i sestre., da se u tome nikada ne umorimo. To su činili naši preci. To su nam ostavili i zalog da  se u takvom značenju razvijamo i da takvim načinom živimo - uz ostalo je  rekao u svojoj propovijedi čerinski župnik fra Dario Dodig.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Top