TRODNEVNICA SV. STJEPANU I PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE ŽUPE ČERIN (FOTOGRAFIJE)

U četvrtak, 31. srpnja 2014. smo započeli trodnevnicu prigodom proslave 150. obljetnice župe Čerin i njenog zaštitnika, sv. Stjepana.

Trodnevnicu sv. Stjepanu započeli smo sv. Misom koju je predvodio dr. fra Iko Skoko, gvardijan u Mostaru i, nakon sv. Mise, klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Drugi dan trodnevnice sv. Misu je predvodio dr. fra Miljenko Šteko, provincijal. Nakon sv. Mise je predstavljena monografija župe Čerin  i slikovnica sv. Stjepana.

U subotu, na uočnicu sv. Stjepanu, sv. Misu je predvodio fra Mate Dragićević, tajnik provincije u Mostaru. Nakon sv. Mise, franjevačka mladež, Frama je izvela predstavu, koja je nasmijala sve prisutne.

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE ŽUPE ČERIN


Pripremajući se za proslavu 150. obljetnice postojanja župe Čerin i njenog zaštitnika, sv. Stjepana, u petak, 1. kolovoza 2014. nakon sv. Mise upriličeno je svojevrsno „pretpredstavljanje“ monografije „Župa Čerin“ i slikovnice „Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik“. Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, dr. fra Miljenko Šteko je predvodio i propovijedao na misnom slavlju, a Monografija napisana povodom 150. obljetnice župe Čerin veliko predstavljanje trebala bi imati tek najesen, dok će slikovnica klasičnu promociju imati u rujnu, no obje su već tiskane pa su kratka predstavljanja ovih nakladničkih ostvarenja na lijep način zaokružila program drugog dana duhovne obnove.

Monografija župe Čerin na 422 stranice obuhvaća mnoge segmente života iz čerinske župe u proteklih 150 godina, a pisali su je brojni autori, od kojih su mnogi podrijetlom iz ove župe. Neki od autora napisali su po jedan rad, neki i više pa monografija u konačnici ima 22 temeljna rada.Govoreći o nastanku monografije župnik fra Dario Dodig kazao je kako je krajem 2012. godine održao prvi sastanak s nekoliko suradnika i da su na slijedećim sastancima dogovorene teme, nakon čega je započela realizacija projekta kojim se želio obilježiti vrijedan jubilej župe Čerin. Uz župnika Dodiga, od koga je i potekla ideja o izradi monografije, u nastanku knjige, koja je za glavni cilj imala prikaz crkvene povijesti župe Čerin, sudjelovali su suradnici: Ante Beljo, Jure Beljo, Radoslav Dodig, Žarko Dugandžić, Robert Jolić, Dijana Korać, Kornelije Kordić, Irena Musa, Šimun Musa, Pero Petrušić, Tihomir Prusina, Miljenko Mića Stojić, Ivica Šarac, Ante Škegro, Marija Vasilj i Domagoj Vidović.Svima njima na njihovim prilozima, kao i svima onima koji su na bilo koji način pripomogli u nastanku monografije fra Dario Dodig se zahvalio i prepustio riječ dr. fra Miljenku Šteki, provincijalu Hercegovačke franjevačke provincije. 

„Već jedan letimičan prelistaj ukazuje na njezinu vrsnoću, a ozbiljnije čitanje pojedinih članaka, naravno bez pretenzije strukovne ocjene pojedinih autora, odaje upućenost pisaca teksta u ono što su htjeli obraditi i ponuditi čitateljstvu u ovoj svojevrsnoj spomen knjizi povodom 150. obljetnice osnutka župe Čerin. Iako je ova monografija sadržajno raznolika, svestrana i slojevita prilikom čitanja pa i običnog listanja dobije se dojam nutarnje povezanosti i jedinstva čitavog štiva i slike. Tekstovi koji to potrebuju opremljeni su i potrebnim znanstvenim aparatom a to onda monografiji daje funkcionalnu strukturu koja će zasigurno pomoći našim studentima, đacima i svima koji žele proučavati u budućnosti župu Čerin, Brotnjo pa i šire, evo čitavu našu Hercegovinu“ – kazao je o monografiji u kojoj su tekstovi oslonjeni na izvornu arhivsku građu provincijal Hercegovačka franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko koji je i sam napisao pogovor za monografiju „Župa Čerin“.


Slikovnica autora Pere Petrušića i fra Tihomira Bazine priča je o služenju i jednostavnostiPovodom proslave 150 godina župe sv. Stjepana na Čerinu, u nakladništvu Ogranka Matice hrvatske u Čitluku tiskana je druga slikovnica iz edicije: "Škrinjica", pod nazivom: Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik, autora Pere Petrušića i ilustratora akademskog slikara fra Tihomira Bazine, inače kapelana u župi Čerin.

Okupljenom mnoštvu na Čerinu spomenutu slikovnicu, njezin sadržaj i njezine autore fra Miljenko Mika Stojić približio je riječima: „Drago mi je da su se Pero Petrušić i fra Tihomir Bazina usudili biti nezanimljivi jer danas to nije popularno i sami su sebe osudili na ljudsku propast, ali ne i Božju. Ja bih ovu slikovnicu nazvao pričom o služenju i jednostavnosti, a kome je to danas zanimljivo? Mnogima kojima treba tuđa pomoć: bolesnicima,patnicima, umirućima, ostavljenima. Oni znaju da je zanimljivo služenje, jednostavnost i dobrota. Rekao bih da je ova slikovnica u biti jedna autobiografija i Pere Petrušića i fra Tihomira Bazine jer obojica se dakle bave i služenjem i jednostavnošću“.

Fra Mika Stojić autorima je čestitao i na hrabrosti za rad koji će pojedini klinci proglasiti nezanimljivim i roditeljima poručio da uzmu slikovnicu i daju je svojoj djeci na čitanje jer mnogo toga danas dobije etiketu nezanimljivog što u sebi krije veliku vrijednost.

Fotografije s trodnevnice možete pogledati:

- PRVA VEČER TRODNEVNICE

- DRUGA VEČER TRODNEVNICE - PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE "ŽUPA ČERIN"

- TREĆA VEČER TRODNEVNICE - PROGRAM FRAME ČERIN

Fotografije priprema oko župne crkve možete pogledati OVDJE.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj duhovnoj obnovi, te se tako pripremali za veliku svečanost, proslavu 150. obljetnice župe i njenog zaštitnika, sv. Stjepana.

Top