IZABRAN 266. PAPA FRANJO

Za mene su ovo ponovno bile duhovne vježbe u kojima sam doživio Crkvu iznutra, onu koja je sasvim nešto drugo od onog što svjetovni mediji objavljuju. Katolička crkva nije vezana ni za kontinent ni za narod. I to je upravo odisalo kroz cijelo vrijeme naših razmišljanja i kroz vrijeme izbora.

Ovaj papa dolazi izvan Europe, na svoj način, iz kontinenta na kojem se nalazi najveći broj katolika. Uzima ime Franjo, a prvi je papa isusovac. To je vrlo znakovito, a posebno će to biti vrlo znakovito i za isusovce i za franjevce i za cijelu Južnu Ameriku, zapravo za cijeli svijet. Papa koji vodi Katoličku crkvu, koja nije zatvorena u jedan kontinent, nego postoji za cijeli svijet – komentirao je izbor novog pape u razgovoru za HKR vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Osvrćući se na papinu spontanost i poniznost, kardinal Puljić je dodao:

– Vjerujem da je čovjek koji je proživio sa svojim narodom siromaštvo i koji na svoj način preživljava siromaštvo odgojen u tom duhu da ima srce za čovjeka, ne da bude ukalupljen. Vjerujem da je to odmah pokazao nakon pristanka sinoć u Sikstinskoj kapeli. Odmah se vidjelo na njemu da zauzima jasan stav, čovjek je Crkve, čovjek Kristov, čovjek vjere, čovjek molitve, posebno je Gospin čovjek, i on će sigurno iz tog duha pobožnosti i te kako imati srca za čovjeka.

– Čim sam mu prišao, odmah me pozdravio ovim riječima: A ti si iz trpeće Crkve. Dakle – čim je to rekao bez ikakvog mog predstavljanja – zna odakle dolazim. Iako nismo dugo razgovarali, samim time što je rekao to iz „Crkve mučenika, trpeće Crkve“, odmah mi je bilo jasno da ima razumijevanja za našu situaciju – prepričao je kardinal Puljić susret s novim papom.

Top