O FRAMI ČERIN

U župi Čerin od 1997. godine djeluje i Franjevačka mladež, Frama.

2. veljače 1997. godine našom framskom dvoranom i cijelom župnom zajednicom odjeknuo je prvi, možda preplašeni, ali najradosniji do tada, franjevački pozdrav: Mir i dobro! 

Ovaj prvi susret Frame održan je pod vodstvom fra Stjepana Martinovića i taj nadnevak je upisan kao nadnevak osnivanja naše Frame. Kroz sve ove godine Frama daje značajan pečat životu naše župne zajednice. Nesebični rad se osjeća u cjelokupnom pastoralnom djelovanju, a posebno na liturgijskom, molitvenom i karitativnom polju župe. Unijeli su svoj mladenački duh i radost u našu župnu zajednicu i život župe bez njih bi bio uvelike siromašniji. Svoje sastanke Frama održava svakog petka. Mladi se okupljaju svakog petka na brdašcu oko župne crkve. Na sastancima je opuštena atmosfera gdje mladi slobodno mogu razmišljati i reći što misle, sastanci su tematskog karaktera. Prvi sastanak u mjesecu vodi duhovni asistent, sljedeći aktualni animatori, zatim franjevaštvo, molitveni te za opuštanje, rekreacijski susret. U bratstvu postoje i sekcije. Glazbena sekcija se sastaje na probama svake subote, te se trudi da uvježba svoje glasove da uveličaju misna slavlja. Kreativna sekcija se sastaje po potrebi kad svojim vrijednim ručicama pravi poklone za braću iz susjednih Frama, djecu iz župe... Ekološka sekcija se brine za čistoću našega brdašca. Njihovi planovi za budućnost su što hrabrije i spremnije slijediti Krista u današnjem svijetu po zagovoru našega serafskog Oca svetog Franje. 

Fra Stjepan je okupio malu grupu mladih ljudi, održao prvi sastanak tog čudesnog i njima nepoznatog pokreta Frame, i tako zapisao prvu stranicu kalendara kojeg mi danas listamo. Od tada se promijenilo puno generacija framaša. Iza nas su duhovni asistenti koji su, predvodeći nas, ostavljali otiske svojih stopa po Franjinom putu. Iza nas je preko sedamsto raznih susreta petkom, zajedničkih druženja, natjecanja, nagrada, smijeha, suza i dragih slika...

I mnogo toga se izdogađalo i promijenilo kroz godine. Ali Franjina radost davno započeta na našem čerinskom brežuljku, njegovo siromaštvo i poniznost koju trenutno žive članovi naše Frame, godinama ne slabi. I Bogu hvala što nije!

Top