PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. STJEPANA I 150. OBLJETNICA ŽUPE ČERIN (FOTOGRAFIJE)

Nakon trodnevne duhovne priprave kojoj je nazočilo tisuće vjernika, danas  smo u župi Čerin na veličanstven i dostojanstven način proslavili blagdan sv. Stjepana prvomučenika, nebeskog zaštitnika naše župe Čerin i jubilarnu 150. obljetnicu  njezina postojanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naime,  starodrevna župa Čerin utemeljena je 25. travnja 1864. godine odvajanjem od stare župe Brotnjo, a do sada je Crkvi dala čak 84 osobe duhovnih zvanja.

Današnja proslava tog velikog župnog jubileja počela je polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i molitvom ispred velebnog spomen obilježja župljanima poginulim u svim ratovima.
Uslijedila je veličanstvena procesija s kipom sv. Stjepana od župne crkve do prekrasno urešenog vanjskog oltara pod hrastovima gdje je vrhbosanski nadbiskup i metropolit, uzoriti kardinal Vinko Puljić, uz koncelebriranje pedesetak svećenika,  predslavio središnje misno slavlje,  kojem je nazočilo nekoliko tisuća župljana, njihovih gostiju i uzvanika i ostalog vjerničkog puka iz cijeloga Brotnja i susjednih općina, te predstavnika općinske, županijske, federalne i državne vlasti, političkih stranaka, čitlučkih udruga, ustanova i gospodarstva.

Svojim sudjelovanjem u pjevanim dijelovima svete mise, današnju svečanost uveličali su članovi Župnog zbora i čerinske Frame, koje je pripremio fra Tihomir Bazina.

Na početku svete Mise prigodne  pozdrave i riječi dobrodošlice kardinalu Puljiću i vjernicima  uputio je čerinski župnik fra Dario Dodig te ukratko predstavio svoju župu.

U svojoj nadahnutoj propovijedi uzoriti kardinal Vinko Puljić, na početku je župljanima čestitao  patrona  župe „u kojoj se nakon 150 godina provodi ljubav prema životu i 'kulturi života te kazao :

- Trenutak je da Bogu zahvalimo za sve one koji su kroz tih 150 ljeta ugradili sebe, da vjeru sačuvaju i da je prenesu do naših dana, da cijenimo sve žrtve ugrađene u našu prošlost jer narod koji ne zna cijeniti svoju prošlost nema budućnost… Zato proučite monografiju svoje župe da dobro upoznate svoju prošlost.

- Rado sam se odazvao pozivu vašeg župnika uz blagoslov mjesnog biskupa. Došao sam vam zahvaliti, draga braćo misnici, vama vjerni puče, koji ste posebno iskazali solidarnost s ljudima koji su u Bosanskoj Posavini stradali od poplava. Zadivio sam se toj velikodušnosti. Hvala vam. Hvala vam što ste imali srca za svoje vjernike -subraću u vjeri, ali i sunarodnjake. Vama koji imate takvo srce odajem posebno priznanje da ste izrazili blizinu s ljudima koji  pate  - kazao je kardinal V. Puljić.

Govoreći o događanjima na čerinskoj svečanosti, kardinal je izrazio zadovoljstvo što su teme trodnevnice bile vezane za obitelj, te u svezi s tim istaknuo :

- Drago mi je da je prigodom ovog jubileja  takav naglasak stavljen na  vrijednost braka i vrijednost obitelji. Ne samo da je Bog u početku dao prvu zapovijed da se rađaju u ljubavi i odgajaju u budućnosti, nego je i Isus Krist došao kroz obitelj i to kroz nazaretsku obitelj… A odmah od početka Isus je pokazao svoje vrednovanje braka i obitelji.  A upravo je sinoć fra Mate spomenuo kako je ovo društvo u ime demokracije navalilo da sruši vrijednost braka, vrijednost obitelji. Zato je dobro da mi stanemo na Božju stranu. Ako ne stanemo na Božju stranu, izgubljeni smo -  naglasio je kardinal.

Uspoređujući značenje ljubavi prema životu i odgajanja  'kulture života'  sa sv. Stjepanom,  kardinal je istaknuo :

- Da bi ljudi mogli biti sposobni izgrađivati kulturu života, moraju biti sposobni za žrtvu. Vidimo tog mladog đakona Stjepana kojeg  je Isus nekako zavolio, a i on je Isusa zavolio. Nije se bojao. Ne da se nije bojao, iako je ljudski strepiti  pred opasnošću. Kod svetog Stjepana je jača bila ljubav prema Isusu  koja je nadvladala taj strah. I mi, ako želimo nadvladati sve ove strahove koji se nadvijaju nad nama, moramo imati jaču ljubav. Koji su to strahovi ?  Kada nas se uvjerava da nema smisla živjeti. Takvo je ozračje i javno mnijenje, bolesno javno mnijenje. Otelo je nadu. Zato papa poručuje mladima: 'Ne dajte na vam otmu nadu!' Nama danas upravo treba te hrabrosti - ne dati da nam otmu nadu jer smo vjernici. Zato danas, dragi vjernici želim da nešto naučimo od sv. Stjepana ne bojati se života, a to je hrabrost života ,  suočiti se s kušnjama, ne dati se uništiti, nego prokušani u život ići  - istaknuo je kardinal  Puljić, te dodao kako od sv. Stjepana moramo naučiti i vjernost Bogu, 'vjernost unatoč svih opasnosti', koja 'nas vodi vjernosti korijenima na kojima smo nikli, iz kojih smo izrasli' te 'kad nam je teško moliti.  To je Isus radio,  na križu je molio psalam 'Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?' .

Na kraju svete Mise biranim su se riječima kardinalu zahvalili provincijal fra Miljenko Šteko, zatim biskupov izaslanik - generalni vikar don Željko Majić i čerinski župnik fra Dario Dodig, a djevojke u narodnim nošnjama iz župe Čerin kardinalu su darovale broćansko vino, monografiju župe Čerin i sliku s likom sv. Stjepana, rad fra Tihomira Bazine.

Nakon današnje svete Mise upriličeno je veličanstveno pučko veselje uz prigodan  kulturno-zabavni program te zajednički ručak za sve sudionike današnje čerinske fešte.  U zabavnom programu, koji je trajao do kasnih poslijepodnevnih sati,  sudjelovali su članovi kulturno-umjetničkih društava  iz Čitluka, Ograđenika, Vionice, Gradnića, Studenaca, Širokog Brijega, i Kruševa. Proslava čerinskog  jubileja nastavljena je večernjom svetom Misom, na kojoj je obavljen tradicionalni blagoslov djece i mladih.

Još jednom iskreno hvala našim framašima, trećarima, svim našim župljanima i ostalima koji su pomagali ovih dana u pripremi i danas u proslavi ovog velikog jubileja i zaštitnika župe.

Fotografije s proslave možete vidjeti na:

FOTO (Citluk.ba)

FOTO (Foto Đani)

Top