Predstavljanje knjige „Apokaliptični dani“ fra Janka Bubala

„Apokaliptični dani“, memoarska knjiga pokojnog fra Janka Bubala izašla u nakladničkoj djelatnosti Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, Gradskog kulturnog središta Vrgorac i Ogranka Matice hrvatske u Čitluk predstavljena je nakon nedjeljne sv. Mise u župnoj crkvi na Čerinu.

 

U predstavljanju knjige sudjelovali su urednik fra Miljenko Mića Stojić, recenzent Krešimir Šego, čerinski župnik fra Dario Dodig i predsjednik OMH u Čitluk prof. Andrija Stojić, a nakon kratkog uvoda u predstavljanje knjige predsjednika OMH Čitluk okupljenima se obratio župnik fra Dario Dodig koji je kazao kako mu je drago da je knjiga ponovno ugledala svjetlo dana iz razloga što je fra Janko jedno vrijeme živio i djelovao na Čerinu, kao i iz razloga što je fra Dario kao mladi svećenik služio fra Janka u njegovoj starosti i imao prilike slušati o događajima koji se opisuju u knjizi.

- Knjiga Apokaliptični dani djelo je pisca, pjesnika, svećenika koji je duboko proživljavao sve ono što je proživljavao i njegov narod. On, jednostavno, nije htio drukčije. Pišući, desetljećima nakon vremena o kojemu govori, svomu je narodu odao zasluženo priznanje, a sama je knjiga, bez volje autora, priznanje njemu – napisao je u svojoj recenziji knjige Apokaliptični dani pjesnik Krešimir Šego koji je na današnjem predstavljanju u Čerinu okupljenima toplo preporučio knjigu. Prema Šeginim riječima knjiga govori o davnom vremenu, ali o vremenu koje se jako tiče i svih nas danas pa je stoga vrlo mudro pročitati memoarsku knjigu fra Janka Bubala.

Knjigu Apokaliptični dani za novi izlazak uredio je fra Miljenko Mića Stojić koje je svoje izlaganje o knjizi započeo riječima: „Kada ovako u ruci držimo knjigu Apokaliptični dani čini nam se da je ona nekako mala. Međutim, to je tako samo po broju stranica i u odnosu na one knjige koje je pisala komunistička strana, u svojoj biti ovo je velika knjiga koja govori o sudbonosnim danima za nas“.

Četrnaest ubijenih fratara kao četrnaest postaja Puta križa

Pozornost slušatelja fra Mića je skrenuo i na posvetu „Braći svojoj, poklanoj, dok su šipci cvali a bilo je proljeće tisuću devetsto četrdeset pete“ nakon koje fra Janko poimenično nabraja njihova imena.

„Njih četrnaest poput četrnaest postaja Puta križa, a ova knjiga je poput njihova uskrsnuća jer su oni zaista u njoj uskrsnuli“ kazao je fra Miljenko Mića Stojić govoreći o knjizi u koju je fra Janko ugradio svoja živa sjećanja na apokaliptične dane i dodao kako smatra da fra Janka u njegovom radu na knjizi nije „omelo“ ukazanje Kraljice Mira u župi Međugorje, već mu je ono naprotiv pomoglo.

- Prava bi šteta bila da se nije pojavila ova memoarska knjiga. Povijest je u njoj prikazana onakva kakvom se zaista dogodila, a ne onakvom kakvom su je htjeli proglasiti komunisti. Fra Jankove riječi potvrdila su iskapanja masovnih grobnica na području Ljubuškog. Do sada je pronađeno i odkopano 60-ak  tijela, a ima ih još – zaključio je fra Miljenko Mića Stojić.

Glazbenim točkama program predstavljanja knjige Apokaliptični dani na Čerinu obogatila je Frama Čerin pod vodstvom fra Tihomira Bazine, a ovo predstavljanje bila je prigoda da se fra Jankova knjiga nabavi po promotivnoj knjizi od 10 KM što je upola manje od redovne cijene knjige „Apokaliptični dani“.

Top