Donji Mali Ograđenik proslavio blagdan sv. Ilije proroka

Nekoliko tisuća vjernika iz Donjeg Malog Ograđenika i zaselka Barbarići (župa Čerin) te njihovih gostiju, okupilo se u subotu  navečer kod zvonika i zavjetne kapelice na vidikovcu Gradina iznad tog sela, kako bi nazočili svetoj misi posvećenoj proslavi blagdana sv. Ilije proroka, zaštitnika svog mjesta. Uz suslavlje čerinskog župnika fra Darija Dodiga i župnog  kapelana fra Ignacija Alerića, tom je prigodom svečanu svetu misu  je predslavio i propovijedao  čitlučki župnik fra Miro Šego, a misnu svečanost pjesmom su uveličali članovi čerinske Frame

U svojoj nadahnutoj propovijedi fra Miro je, uz ostalo, kazao :

Premda je prorok Ilija živio gotovo prije 3000 godina, on je bio aktualan, a i danas jest jednako tako. Kao i svome narodu, i nama danas prorok Ilija želi kazati koliko je važno i potrebno ispravno gledati, odnosno koliko je potrebno imati širinu srca  i širinu života. Naime, ovo naše vrijeme nekako je jednako vremenu Ilijinu. Ovo je vrijeme velikih krivovjerja i velikih otpada od vjere. Veliki dio naroda otklanja se od pravoga Boga i slijedi  krive i nepostojeće bogove ili božanstva koje su sami sebi stvorili . Danas je u društvu sve više praznovjerja koje  zaokuplja ljudsko srce i, što je najtragičnije, čovjek u njemu gleda onu pravu istinu života. A kad je pogled mutan i kad se dobro ne vidi, prije svega kad se ne vidi što je dobro što zlo,  i kada je izvrnuta ljestvica vrednota tada se postaje nesposobnim zaključiti što je bitno,  važno i potrebno. I nažalost, ako bolje promatramo svijet oko sebe, vidjet ćemo kako svijet zbog svoje sljepoće, zatvorenosti svoga srca i očiju, sve više srlja u propast - kazao je fra Miro te istaknuo:

Uzorak Slike

- Svjesni smo koliko smo danas kao narod na ovom području ugroženi. Ne može nas nitko ugroziti ako mi sami to ne dopustimo. Ako se mi radi vlastite dobiti budemo priklanjali  određenim stvarima ili radi vlastitog profita ili bilo čega drugoga, prodamo vlastitu dušu, svoje srce i svoj život, onda nama nitko drugi neće biti kriv doli nas samih - kazao je fra Miro te nastavio te nastavio :

- U čemu je vrijednost onoga što jesmo ? Je li ovo mjesto ovdje doista mjesto u kojem se proširuje obzorje moga duha, obzorje moga života ? Uzajamno pomaganje i ohrabrenje iznad svega, danas nam treba i nedostaje da ovo mjesto i ovaj prostor s ljubavlju i žrtvom izgrađujemo, da poštujemo dostojanstvo svega darovanoga što danas imamo. Zar su naši preci, zar su naši mučenici i sve druge žrtve kroz povijest našega naroda i ovoga prostora, zar su i žrtve rata i poraća kao i branitelji uzalud nestali, uzalud prikazali svoj život? Oni su davali svoje svjedočanstvo  i svoj život, svojom su krvlju zalili ovu mučeničku zemlju da nam bude sveta i da upravo ovdje na ovome mjestu mi možemo i trebamo graditi našu budućnost u ljubavi i u miru...  Ova kapelica ovdje na Gradini svjedoči vašu ljubav, svjedoči vašu vjeru i privrženost, ona je ovdje kao znak vaše vjernosti i vjere u Boga. Vi ste prikladno uredili i očistili ovo mjesto  u zajedništvu s vašim fratrima i prijateljima koji su vam pomogli.  Sveti ilija danas ovdje na Gradini, kao da sveti Ilija želi kazati i poziva nas biti svjetionicima povijesti i prorocima budućnosti i svijeta i čovjeka na ovom prostoru,  budućnosti koja ima svoj temelj jedino u Bogu. A povratak bogu i božjoj ljubavi zasigurno je jedina sigurnost čovjeka i čovječanstva., upravo onako kako je i Ilija govorio svojim suvremenicima.  Stoga, braćo i sestre, s razlogom jeste i trebate biti ponosni na ovo mjesto, ponosni na svoju vjeri i svoju Crkvu, na svoje kršćanske korijene te ih nijedna ideologija niti ljudska tvorevina ne može iščupati iz vašega srca - rekao je fra Miro Šego.

Uzorak Slike

Osvrćući se na ovo vrijeme u kojem se napadaju i obezvrjeđuju temeljne kršćanske  vrednote, prije svega obitelj,  fra Miro je kazao :

- Koliko se danas u različitim emisijama na televiziji naglašava kako obitelj i obiteljsko ozračje nemaju više svog mjesta u ovom suvremenom vremenu danas se toliko govori o nekim novim zajednicama kao da se želi naglasiti da ono što je Bog dao, ono zajedništvo muškarca i žene, danas nije normalno - kazao je fra Miro te svoju homiliju završio riječima:

Uzorak Slike

- Danas nam je doista potreban duh Ilijin. Da bismo imali njegov duh potrebno je obnoviti vjeru u Boga Isusa Krista, kako bismo u Godini vjere koju je proglasio papa u želji da vjernici još više upoznaju svoju vjeru i isusovu ljubav. Kao što je Bog dao Iliji kruha, tako je Isus i nama dao samoga sebe u znaku kruha da nam bude i hrana i život. To su dobro znali i naši očevi i naše majke tijekom povijesti živeći od euharistije i tu su istu vjeru prenijeli na pokoljenja.  Zato i mi danas ovdje na ovoj Gradini molimo poput Elizeja, Ilijina učenika, da nam Bog udijeli njegova duha. I nama je danas potreban njegov duh kao bismo nastavili put njegova života živeći u nadi i vjeri svjesni da Bog gradi povijest, da smo mi pozvani biti njegovi suradnici i tako budućim naraštajima osigurati sretniju budućnost. Amen.

Uzorak Slike

Veliko pučko slavlje

Nakon svete mise, na obližnjem ŠC Gradina upriličeno je tradicionalno pučko slavlje uz mnogo glazbe, pjesme i plesa, što su ga upriličili članovi domaćih kulturno-umjetničkih društava, brojne pjevačke skupine, gangaši, guslati, diplari te pjevači zabavljači iz cijeloga Brotnja. Budući da su organizatori te fešte posjetiteljima pripremili napretek pečenje janjetine, jela s roštilja  i brćanskih vina, tradicionalno pučko veselje je uz pjesmu i zabavu trajalo do kasno u noć.  Također je organizirana  i bogata tombola od koje će sav prihod biti iskorišten za obnovu mjesne crkve u Donjem Malom Ograđeniku.

Uzorak Slike

Tradicija duga 33 godine

Treba istaknuti da su mještani tog sela još prije točno 33 godine na uzvišenju Gradina izgradili zvonik kod kojeg se tradicionalno svake godine za blagdan sv. Ilije slavi sveta misa. Prije nekoliko godina mladež i ostali mještani tog sela uz pomoć svojih fratara  uredili su prostor oko zvonika, asfaltirali put do vrha Gradine, obnovili zvonik iznutra i izvana te stavili novu kupolu, izgradili i lijepu kapelicu i prekrasni oltar ispred kapelice te postavili kip sv. Ilije s fontanom. U neposrednoj blizini izgradili su i velebni ŠRC centar na kojem se okupljaju mladi i održavaju različite priredbe.  Tako je njihov Gradina  postala jedinstveno mjesto molitve i okupljanja vjernika jer se na njoj doista ima što vidjeti i uživati u ljepoti krajolika budući da se  s tog vidikovca vidi cijelo Brotnjo i puca pogled od Vrgorca do Čapljine, Stoca i Mostara.

Uzorak Slike

Mile Pavlović | Brotnjo.info

Top