Žive jaslice u našoj župi

ŽIVE JASLICE U NAŠOJ ŽUPI

Sv. Franjo Asiški posebno je bio posvećen Djetetu Isusu. Znamo da je iz ljubavi prema Isusu prvi uprizorio žive jaslice, nakon što je posjetio Betlehemsku špilju, mjesto Isusova rođenja, tijekom hodočašća u Svetu Zemlju. Kao što je u našoj župi bila tradicija mi framaši po uzoru na našeg serafskog Oca odlučili smo i ove godine poslije dječje polnoćke uprizoriti žive jaslice.
S velikom radošću pristupili smo gradnji štalice, kućica, tora za ovce i svega popratnog. Uz pomoć našeg župljanina Joze Šantića, kojem se ovim putem zahvaljujemo, cijeli dan smo na parkingu iznad vanjskog oltara kovali i namještali scene. Osim gradnje i kovanja, održali smo i mnogobrojne probe kojima smo se pripremali za samu izvedbu jaslica. Sve su to usmjeravali voditelji naše dramske sekcije - Marija Stojić i Filip Sabljić.
Uz cijelodnevne pripreme, na Badnjak smo imali generalnu probu. Naštimali smo razglas, koji nam je omogućio gospodin Stanko Jerković. Od srca mu zahvaljujemo za svu pomoć koju nam je pružio i što je kroz cijeli dan bio s nama na brežuljku. Nakon dječje polnoćke pričekali smo da se župljani okupe, pripremili smo i poslužili čaj. Takođe, pripremili smo slatkiše i kolačiće za naše najmlađe župljane. Zahvaljujemo se gospodinu Željku Martincu i gospodinu Peri Prusina koji su nam posudili magarca, ovce i janjce.
Kada je došao trenutak početka živih jaslica, upalili smo reflektore, zapalili vatru, zauzeli svoja mjesta i započeli s uprizorenjem živih jaslica. Uprizorili smo događaj anđelova navještenja Mariji, Marijinog pohoda Elizabeti, susret kraljeva s Herodom i samo Kristovo rođenje. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način pomogli i sudjelovali u pripremi za ovaj događaj, a posebice članovima naše dramske sekcije, glazbene sekcije i svim framašima koji su se uistinu potrudili da se ove žive jaslice održe i prođu u najboljem redu. Veliko hvala i župnom osoblju na čelu sa župnikom, našim duhovnim asistentom fra Velimirom Bagavcem.


Mir i dobro! Frama Čerin

 

Top