SV. MISA ZA ŽRTVE RATOVA I PORAĆA ŽUPE SV. STJEPANA PRVOMUČENIKA NA ČERINU

Kao što je običaj u našoj župi sv. Stjepana na Čerinu zadnje nedjelje u listopadu slavimo sv. Misu za sve žrtve minulih ratova i poraća župe. U župi je stradalo 288. žrtava I. Svjetskog rata, 479 žrtava II. Svjetskog rata, 21 žrtva Domovinskog rata i 4 žrtve Hrvatskoga proljeća. Dakle 794 žrtve je dala župa sv. Stjepana Prvomučenika na Čerinu.

Jubilarne 2000. godine izgrađen je jedinstveni, veličanstveni spomenik u znak pijeteta i zahvalnosti prema svima poginulim i stradalima s područja cijele župe Čerin. Spomenik je u obliku knjige koja se čita, ali iz nje se ne može sve iščitati. To je povijest naša i ovog kraja.

Program je započeo okupljanjem oko spomenika vjernika i procesijom s križem, svijećama koje su nosili ministranti, vijencima, klapom i svećenicima. Program je započeo himnom Lijepa naša koju je otpjevala ženska klapa Smilje iz Čitluka. Potom je uslijedilo polaganje vijenaca za žrtve I. Svjetskog rata koje su položili framaši i zapalili svijeću, za žrtve II. Svjetskog rata koje su položili predstavnici Općinskih struktura i za žrtve Domovinskog rata i Hrvatskog proljeća vijenac su položili i svijeću zapalili djeca poginulih branitelja.

Nakon polaganja vijenaca uslijedila je molitva za pokojne i molitva odrješenja, a potom je klapa zapjevala pjesmu Primi, Bože, ovu žrtvu čime je program završio kod spomenika pod nazivom „U tebi su sva stoljeća hrvatska“.

Potom je uslijedila svečana koncelebrirana sv. Misa u crkvi koju je predvodio fra Dario Dodig zajedno sa fra Mikom Stojićem i fra Mićom Stojićem.

U propovijedi fra Dario je istaknuo u duhu današnjeg Evanđelja kako ove žrtve nisu bile slijepe nego spremne položiti i život za Gospodina, Crkvu i Hrvatski narod. Oni su dobro vidjeli poput onog slijepog prosjaka Bartimeja iz Evanđelja koji je ozdravio, progledao. Fra Dario je nastavio kako je potrebno i nama da vidimo duhom, srcem i čujemo u savjesti Gospodina. Da vapimo poput ovog čovjeka da naša vjera bude jaka poput naših predaka kako bi mogli čuti ove utješne riječi: Vjera, te tvoja spasila! – kako što su je, vjerujemo, čuli i naši pokojni. Sv. Misu je svojim lijepim pjevanjem uzveličala ženska klapa Smilje iz Čitluka.

Našim pokojnima hvala za sve, a Bog neka im bude milosrdan i primi ih u stanove vječne! Pokoj vječni…

Top