PROSLAVA SV. FRANJE U ŽUPI ČERIN

Svečano smo proslavili blagdan sv. Franje Asiškoga u župi sv. Stjepana na Čerinu. Na samu Uočnicu blagdana u srijedu, 3. listopada imali smo sv. Krinicu u 18,30 sa litanijama sv. Franje, potom svečanu sv. Misu koju je slavio fra Dario Dodig. U propovijedi fra Dario je istaknuo kako je Franjo smo jedno želio i naglašavao Živjeti Evanđelje Isusa Krista. To je kršćanima potrebno i danas da slušaju, prime u srce, žive i svjedoče Gospodina svugdje. Poslije sv. Mise uslijedio je Obred preminuća sv. oca Franje.

Na molitvenom programu sudjelovali su Franjevačka mladež Čerin, Franjevački svjetovni red, ministranti, krizmanici, čitači, pjevači, prosvjetni djelatnici Osnovne škole Čerin koji ovih dana slave i svoj dan, te ostali vjerni puk koji je ispunio crkvu. Poslije je fra Dario sve pozvao na zakusku u veliku dvoranu Pastoralnog centra gdje se dugo ostalo uz pjesmu i razgovor.

Na sami blagdan u četvrtak, 4. listopada sv. Mise su bile u 7 sati i večernja svečana u 19 sati koju je također predvodio fra Dario. U propovjedi je istaknuo kako je Bog vodio sv. Franju do obraćenja kroz san, križ i Evanđelje. A sv. Franjo je samo jedno činio odgovorio spremno Gospodinu: Što mi je činiti, Bože? Evo me! To je poruka i nama.

BLAGDAN SV. FRANJE U D. BLATNICI (župa Čerin)

Na sami blagdan započela je Trodnevnica sv. Franju u velikoj i lijepoj filijalnoj crkvi u D. Blatnici budući da se ondje slavi sv. Franjo nedjeljom po blagdanu tako da i Trodnevnica prethodi toj nedjelji. Svaku večer molitveni program je započinjao sv. Ispovijedi u 18 sati, sv. Krunicom s litanijama sv. Franje u 18,30, pobožnosti sv. Franji i sv. Misom u  19 sati.  Prvu večer predvodio je naš fra Ivan Ivanda koji je govorio na temu: Slušanje riječi Božje i vjera. Drugu večer je predvodio fra Tomislav Puljić sa Širokog Brijega, a govorio je na temu: Vjera kod sv. Franje. Potom je uslijedilo klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. A treću večer je predvodio far Mika Stojić iz Sarajeva na temu: Vjera te tvoja spasila.

Svaku večer bilo je dosta svijeta na molitveno sakramentalnom programu, a tema je bila vjera u povodu Godine vjere koju ćemo za koji dan započeti.

Na sami dan, u nedjelju 7. listopada svečana sv. misa je bila u 11 sati. Prije sv. Mise prethodila je procesija s kipom sv. Franje oko crkve. Sv. Misu je predvodio fra Mate Dragićević, župnik u Gradnićima, dekan, te bivši župnik naše župe. Uz fra Daria suslavio je i fra Mika Stojić. Crkva je bila ispunjena vjernicima tako da je dosta svijeta ostalo vani kako je bilo lijepo vrijeme. Fra Mate je u nadahnutoj propovijedi istaknuo kako je sv. Franjo bio posebno obilježen križem Gospodinovim, a danas se križ želi skloniti jer nekima taj kršćanski znak smeta. Koliko smo mi kršćani spremni kao toliki kroz povijest Crkve uložiti život za Gospodina? – upitao se fra Mate i naglasio kako je vjeru potrebno živjeti i svjedočiti. Sve je završilo po obiteljima koje slave zajedno sa svojim prijateljima i rodbinom.

Na kraju fra Dario je svima zahvalio i obavijestio kako će od prikupljenih sredstava od koncerta Hvala prijatelji uslijedit radovi na uređenju crkvenog dvorišta. Prvo što će uslijediti je ograđivanje crkvenog dvorišta zidom, a potom koliko se mogne ostalo.

Top