PRVA SVETA PRIČEST

Čerin, 3. travnja 2016.

Na Bijelu nedjelju i nedjelju Božanskog Milosrđa u župi sv. Stjepana na Čerinu proslavljena je Prva sv. Pričest 58 djece, 29 dječaka i 29 djevojčica.

Svečanost je započela procesijom ispred župne crkve sv. Stjepana Prvomučenika. Mali dječji zbor prekrasno je pjeva na čelu sa s. Marijom Martinović i Marijom Martinac, a prvopričesnici su pjevali Psalam. Recitacije, crkva prekrasno uređena i obnovljena, lica razdragana.

Župnik fra Dario Dodig je predvodio sv. Misu i u svojoj propovijedi se obratio prvopričesnicima. Najprije ih je zapitkivao o nazivu ovog dana, te je kroz njihove odgovore "Mali Uskrs", "Bijela nedjelja", "Nedjelja Milosrđa" najprije povezao bijelu krsnu haljinu s Bijelom nedjeljom i rekao im da trebaju težiti da tu bijelu haljinu donesu neokaljanu pred Gospodina. Objasnio im je da kada su doneseni na krštenje, nisu bili svjesni toga, ali danas su s odreženom zrelosti došli na Prvu sv. Pričest. Kroz nekoliko primjera im je objasnio što znači biti milosrdan, imati "milo srce", ne vikati... Iz današnjeg Evanđelja je izvukao primjer Tome, koji nije vjerovao u Isusovo uskrsnuće, ali ga Isus ne grdi, nego ga poziva k sebi.

Poruka današnjeg Evanđelja je i poziv svakom kršćaninu. Evanđelje nam govori kako su Isusovi učenici bili iznenađeni, radosni, ali i ostali u čuđenju što se s Isusom dogodilo. U njima se dogodila promjena, preobrazba, zaokret. Isus ih je obdario s mirom, Duhom Svetim, ojačao vjeru i dao vlast opraštati grijehe.

Sve je završilo u radosnom ozračju euharistijskog zajedništva koje se kasnije prenijelo i u obitelji prvopričesnika.

Neka ih prati mir i Božji blagoslov!

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Top