OBILJEŽENA 70. OBLJETNICA STRADANJA NA PODADREŽNJU

Sedamdeseta obljetnica stradanja Marka Stojića, Ivana Juričića - Ćurde, Jure Dodiga, Franje Miloša i Ivana Milićevića – Milića obilježena je danas, na Uskrsni ponedjeljak, svečanim misnim slavljem koje je predvodio fra Dario Dodig, dekan Broćanskog dekanata i župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin.

Kod spomen obilježja i kapelice koji su podignuti u blizini mjesta stradanja petorice hrvatskih časnika i dočasnika iz Drugog svjetskog rata, danas su se okupili brojni mještani Donjeg Velikog Ograđenika, žitelji iz cijele općine Čitluk i ostali koji su došli prikazati svetu misnu žrtvu za domoljube koji su položili živote za rodnu grudu.

Započinjući današnju propovijed fra Dario Dodig je kazao kako su žene, nakon što su posjetile Isusov grob nakon Njegovog uskrsnuća, dobile zadaću radosnu vijest javiti Isusovim učenicima i ostalima.

- Draga braćo i sestre, to je poruka nama kršćanima i dan danas , da i mi budemo svjedoci Krista uskrsloga. Ako nemamo iskustvo vjere, ako ne susretnemo Uskrslog Krista, ako se ne dogodi to u dubini naše duše i nutrini našeg srca, rekao bih da je uzaludna svaka naša misna žrtva i svaka naša molitva – poručio je fra Dario u dijelu svoje propovijedi.

Nakon toga pojasnio je kako su u današnjim čitanjima iz Evanđelja primjetne dvije dimenzije. Duhovna dimenzija koja se dogodila ženama i Isusovim učenicima, ali i ona ljudska, grešna dimenzija, primjetna kod vojnika i svih onih koji su smišljali načine kako da uvjere i prevare ljude lažući da je Isusovo tijelo ukradeno iz groba.

- Poruka Evanđelja, poruka ovoga uskrsnoga vremena nam je da se uzdignemo iznad ljudske, tjelesne dimenzije čovjekova života koja nas uvijek vodi u grijeh, dimenzije koja je ona slika i posljedica onoga što mi nosimo, a to je „istočni grijeh“. Poziv je svima nama da se uzdignemo u ovu duhovnu dimenziju jer jedino od nje čovjek živi, jedino od nje čovjek se hrani. Jedino od nje čovjek može biti zadovoljan i sretan... Vjerujem da Gospodin od nas ne traži da do kraja zemlje pronosimo radosnu vijest, ali Gospodin od nas traži da u svagdanjim situacijama našega života, tamo gdje jesmo, gdje živimo i djelujemo, tamo bude prisutna, vidljiva, opipljiva, čitljiva, prepoznatljiva evanđeoska riječ, odnosno Uskrsli Krist, kroz naš život i naše djelovanje. To je poruka ovoga uskrsnoga vremena. To je poruka Isusa Krista uskrsloga i zato nam Isus kaže: Ne bojte se, nego samo hrabro i idite onim putem kojim su išli moji učenici i činite ono što su oni činili. Neka i vaše srce Gospodin zahvati, neka vas ohrabri i neka vas vodi na vašim životnim putovima – kazao je na fra Dario Dodig.

Molitvom i polaganjem vijenaca kod spomen obilježja stradalim na Podadrežnju odana je počast, a vijence kod spomen obilježja danas su položili predstavnici Udruge Hrvatske domovinske vojske - Čitluk, predstavnici Općine Čitluk predvođeni predsjednikom OV Čitluk Marinom Radišićem, predstavnici MZ Donji Veliki Ograđenik i predstavnici OO Mladeži HDZ BiH – Čitluk.

Pjevane dijelove današnjeg misnog slavlja predvodili su članovi Frame Čerin.

brotnjo.info

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Top