LJILJA VOKIĆ NA ČERINU

Srijeda, 9. prosinca 2015.

Sinoć u 19 sati u župnoj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika na Čerinu prof. Ljilja Vokić je održala tribinu na temu „Obitelj – roditelji i djeca u današnjem vremenu“.

Tijekom predavanja više puta je ponovila da su roditelji prvi i najvažniji u odgoju djeteta. Često savjetuje roditeljima "Smiješite se svojoj djeci barem jednom dnevno. Ne budete li im se vi smiješili, otići će za onim tko im se bude smiješio."

U svom predavanju prof. Vokić je govorila o ulozi majke i ulozi oca u odgoju djeteta, kao i o razlikama između ove dvije uloge. Obitelj u cijelom svijetu danas prolazi kroz razne promjene, a zbog materijalnog bogatstva često dolazi do raspadanja obitelji, jer ljudi nemaju vremena jedni za druge. Djeci se omogućuju materijalne stvari, a od roditelja ne dobiju ono najbitnije - njihovo vrijeme i ljubav.

Također, dio svog predavanje bivša ministrica posvetila je ulozi šire obitelji, škole i Crkve u odgoju. Kao majka petero djece i osoba s velikim radnim iskustvom prof. Vokić je s okupljenima podijelila i neke od zanimljivih životnih primjera, kako osobne vezane za obitelj tako i primjere vezane za rad u školi.

Kao najbolju metodu odgoja prof. Vokić je navela roditeljski primjer, te je govoreći o odgoju zaključila da su propusti u odgoju najveće greške u životu, greške koje imaju dalekosežne posljedice. Djecu treba saslušati, jer Bog nam je dao dva uha i jedna usta da bismo više slušali jedni druge, a manje pričali. Iz osobnog iskustva je kazala da učenici kod prosvjetnih djelatnika najviše cijene pravednost uz zaključak da je najveći dar koji možemo dobiti odgajati djecu.

- Bila sam ministrica tri i pol godine, to je ništa u odnosu kad spasite jedno biće. To je ništa, radite formalne državne poslove, ali ovdje ako pokažete nekome pravi put… to je odgoj. To je djelovanje. Profesori djeluju, učitelji i nastavnici djeluju primjerom – kazala je prof. Vokić nakon što je ispričala priču iz radnog iskustva vezanu za učenika koji je bio buntovan i opterećen različitim problemima izbjegavao nastavu, a ustvari je trebao nekoga tko će mu pružiti ruku, što je jedna od zadataka prosvjetnih djelatnika.

Odgovarajući na pitanja prisutnih prof. Vokić je iznijela svoje mišljenje o zdravstvenom odgoju, štetnom utjecaju koje nove tehnologije i mediji mogu imati na mlade ako ih se ne kontrolira, ali i o utjecaju igara na sreću i kockanja na mlade.

Na kraju predavanja prof. Ljilja Vokić okupljenima je poželjela sretne blagdane i istaknula kako se uvijek raduje doći u Hercegovinu iz koje je rodom.

Ljilja Vokić bila je dugogodišnja ravnateljica zagrebačke VII. Gimnazije i nekadašnja ministrica obrazovanja Republike Hrvatske. Rođena je u Ljubuškom 1948. godine, gdje je završila osnovnu školu i Gimnaziju, a potom je studirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Top