PROSLAVLJEN OBRED PREMINUĆA SV. FRANJE

U predvečerje, 3. listopada 1226. godine, u crkvici svete Marije Anđeoske u Asizu, preminuo je sveti Franjo, otac triju franjevačkih redova i ponizni ljubitelj svih Božjih stvorenja.

Do današnjih dana među braćom ostalo je sjećanje na Franjin prelazak sa svijeta k Ocu na nebo, te ga iznova i na njegov način obredom obnavljaju. U subotnje predvečerje, 3. listopada 2015. franjevačka obitelj naše župne zajednice svečano je proslavila Tranzitus – Obred preminuća svetog oca Franje. Euharistijsko slavlje predvodio je fra Tihomir Bazina a obred, u suslavlju sa fra Slavenom Brekalom, predvodio je župnik fra Dario Dodig. Svečanom procesijom, uz svjetlo svijeća i miris tamjana sa groba svetog Franje, framaši i članovi FSR-a okupljeni oko oltara sjećali su se blagog umiranja svog nebeskog zaštitnika. Obredno slavlje su uljepšali članovi zbora naše frame koji su na čelu sa fra Tihomirom, pjesmom pratili misu i obred te otpjevali psalam 142., kao što ga je posljednjim snagama pjevao i Franjo sa svojom braćom.  Nakon obreda nastavljeno je slavlje u prostorijama pastoralnog centra uz druženje i pjesmu.

Dok su sva braća naokolo sjedila, nad njima je u obliku križa ispružio prekrižene ruke, jer je taj znak uvijek volio, te je svu, i nazočnu i odsutnu braću blagoslovio snagom i imenom Propetoga. Osim toga je dodao: Ostanite mi zdravo, svi moji sinovi, u strahu se bliži kušnja i nevolja, sretnih li onih koji će ustrajati u onome što su započeli. (iz izvješća sv. Bonaventure o preminuću svetog našeg oca Franje)

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Top