BLAGOSLOVLJENA CRKVA SV. JERONIMA

Donji Mali Ograđenik, 30. rujna 2015.

Crkvu sv. Jeronima u Donjem Malom Ograđeniku sinoć je blagoslovio dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Prije svečanog misnog slavlja na kojem je proširena i obnovljena crkva blagoslovljena, vjernici su imali priliku za ispovijed, a sv. Misi i procesiji prethodilo je i zajedničko moljenje krunice.

Mještani Donjeg Malog Ograđenika više od godinu dana radili su na rekonstrukciji i proširenju crkve u kojoj bi, ponosni i zadovoljni zbog učinjenog, mogli slaviti Boga i zahvaljivati Mu kroz sakramente, pobožnosti i zavjete. Stoga su sinoć u svečanom trenutku blagoslova crkve bili posebno sretni, a nakon što je pozdravio okupljene mještane i uzvanike fra Dario Dodig, dekan Broćanksog dekanata i župnik župe Čerin, kazao je kako se nada da će nova crkva, barem kao i ona stara 25 godina, mještanima služiti na pravi način i pozvao Provincijala da započne s blagoslovom i svečanim misnim slavljem.

Ovu svečanost svojim pjevanjem je uveličao Veliki župni zbor župe Čerin pod ravnanjem fra Tihomira Bazine i uz pratnju prof. Katje Krolo-Šarac.

Provincijal dr. fra Miljenko Šteko je u nazočnosti desetak svećenika, brojnih mještana i predstavnika općinskih i županijskih vlasti blagoslovio crkvu, a u svojoj propovijedi provincijal Šteko je govorio o sv. Jeronimu, svecu zaštitniku kojem je posvećena crkva, te je govoreći o obnovljenom mjestu pobožnosti i molitve rekao:

„Zahvalni smo sv. Jeronimu i drugim slugama riječi koji su nam omogućili da riječ Božju možemo slušati na svom živom jeziku i zato slušajmo je tako da je pravilno razumijemo kako bi smo njom prosvijetljeni i osnaženi mogli ispravno djelovati u svom životu. A kako ćemo djelovati? Evo blagoslovili smo crkvu i molimo. Zašto se ove zgrade blagoslivljaju? Da zajednica vjere moli kao što smo po onom Obredniku na početku svi bili pozvani, moliti zajedno. -  i dodao da je kod gradnje crkvi bitno da se u njima na pravi način može osjetiti zajednica.

Moja iskrena želja svima vama kada dođete u ovu crkvu, ovdje je već Svetohranište, Isus je tu živ i čeka vas, je da svineš svoja koljena pred tom prisutnošću i žarkom molbom Ga zamoli da ti pokaže da zapravo Krist stanuje i u tvom srcu po vjeri. Vjeruj u Njegovu prisutnost u sebi i upotrijebi sve svoje snage u srcu i zavapi, budući da duh Isusa živi u tebi, da možeš ga prenositi u svoj život, da možeš tražiti i čitati ispravno životne putokaze i da se ne izgubiš. Dao nam svima Duh Sveti i svjetlost i snagu da bi shvatili što je to širina i visina i dubina te ljubavi Kristove koja nama je darovana – zaključio je na kraju svoje propovijedi dr. fra Miljenko Šteko.

Riječi zahvale svima koji su podržali realizaciju projekta proširenja i obnove crkve sv. Jeronima na kraju misnog slavlja uputio je fra Dario Dodig.

Na kraju najjednostavnije i najbolje je reći: hvala svima za sve. Neka sve bude na veću slavu Božju. Puno je truda i muke bilo, ali sve se to brzo zaboravi kada pred nama stoji nešto lijepo, a pogotovo kada je to za Gospodina. Ono što me posebno pratilo pa i zadivilo ovdje tijekom radova na poseban način su starije osobe koje su dolazile i pratile tijek radova i količina ljubavi s kojom su to činili. Rekao bih kao da su srasli s ovim zidinama. Posebno me još nešto zadivilo, kad je god trebalo nešto učiniti uvijek je bio dovoljan broj ljudi koji su zdušno to učinili. Zapravo brinuli se za svoje, vaše. Poseban pozdrav upućujem s ovog mjesta gospodinu Nedjeljku Miličeviću u Americi i njegovoj obitelji koji su dali veliki prilog za izgradnju doma Božjeg... Hvala svim obiteljima koje su sudjelovale u svojim mogućnostima, ali crkva još nije završena. – rekao je fra Dario Dodig i napomenuo da je preostalo još urediti sakristiju, završiti radove na rasvjeti, vitrajima križnog puta na prozorskim staklima i oltarskoj slici sv. Jeronima.

Nakon sv. Mise mještani Donjeg Malog Ograđenika i njihovi gosti proslavili su završetak radova na prigodnom domjenku.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Top