DAN BRANITELJA OPĆINE ČITLUK

Čitluk, 18. rujna 2015.

U Čitluku je na veličanstven način obilježen 5. Dan branitelja općine Čitluk i 24. obljetnica organizirane obrane Brotnja i hrvatskog naroda u BiH.

S posebnim poštovanjem prisjetili smo se 38 branitelja s područja općine Čitluk koji su položili svoje živote na oltar domovine u Domovinskom ratu. Obilježavanje jubilarnog Dana branitelja općine Čitluk započelo je u četvrtak predstavljanjem knjige „Luč Hrvata“ autora Ante Nadomira Tadića Šutre, a nastavljeno je dostojanstvenim odavanjem počasti kod Spomen križa.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i skrušenom molitvom kod Spomen križa u središtu Čitluka, nakon čega je u župnoj crkvi Krista Kralja slavljena Misa koju je predvodio fra Dario Dodig, dekan Broćanskog dekanata i župnike župe Čerin, uz koncelebraciju fra Mire Šege, fra Danke Perutine i don Đure Bendera.

“Danas smo ovdje sabrani u znak sjećanja na hrabre hrvatske sinove, branitelje koji su bili spremni dati sebe za našu slobodu, u obrani Domovine uzdigli su se i duhovno, a njihova je veličina u ljubavi prema domu i bližnjemu. Bez zadrške ponizno i dostojanstveno krenuli su u oslobađanje svojih stoljetnih ognjišta i tako postavili prvi kamen u gradnji naše slobodne Domovine. U temelje naše Domovine ugradili su svoje živote i mi ju trebamo nastaviti graditi tamo gdje su oni stali i gdje je povijest zlatnim slovima ispisana. I danas trebamo hrabre, požrtvovne ljude kakav je i Isus, koji nas poziva da slijedimo njegov primjer, da ljubimo svoj dom, svoga bližnjega”-kazao je u propovijedi fra Dario Dodig.

Po završetku Mise, sudionici svečanosti predvođeni stjegovima ratnih postrojbi u svečanom su se mimohodu uputili do Hotela Brotnjo, gdje je održana svečana akademija na čijem početku su simbolično okupljani stjegovi pod kojim su se borili naši branitelji.

Fotografije možete pogledati OVDJE.


UČENICI OSNOVNE ŠKOLE ČERIN OBILJEŽILI DAN BRANITELJA

Kao i svake, tako i ove godine učenici Osnovne škole Čerin u suradnji sa svojim učiteljicama na simboličan su način obilježili ovaj dan. Izradili su pano na kojem se nalazi velika svijeća načinjena od malih svijeća u koje su upisana sva imena poginulih branitelja. Uistinu ovo je vrlo lijepa gesta učenika i djelatnika naše škole. 
Neka se ne zaborave svi naš branitelji koji svoj život dadoše kako bi se naša djeca osjećala slobodno i sigurno. Neka im je laka hrvatska zemlja za koju su se borili i izborili. Počivali u miru Božjem! - poručuju iz Osnovne škole Čerin.

Fotografije iz Osnovne škole Čerin možete pogledati OVDJE.

Top