ZAVIČAJNI SUSRET U DRAGIĆINI

Dragićina

Subota, 8. kolovoza 2015.

Zavičajni susret u mjestu Dragićina prerastao je u lijepu tradiciju okupljanja mještana ovog sela, svih ukopnika Stojića groblja i njihovih gostiju.

Takav susret, treći po redu, održan je jučer, a druženje Dragićana započelo je sv. Misom koju je uz koncelebraciju fra Daria Dodiga i fra Miljenka Mike Stojića predvodio don Mirko Barbarić, selezijanac rodom iz Dragićine.

Ovom prilikom don Mirko Barbarić u Stojića groblju održao je nadahnutu i poticajnu propovijed, a pred kraj sv. Mise fra Mika Stojić uručio je prigodni dar najmlađem mještaninu Dragićine. Ovakvo darivanje je tradicionalno na Stipandanskom zavičajnom susretu, a najmlađi mještanin Dragićine ove godine je Mihael Stojić, sin Marinai Katarine (rođ. Ostojić). Maleni Mihael rođen je 21.06.2015. godine i tek za dva tjedna će u župnoj crkvi na Čerinu primiti sakrament Krštenja te je kao takav najmlađi u selu, dok je Iva Ćužić, udova Konstantinova najstarija mještanka Dragićine. Teško bolesna Iva rođena je 20.12. davne 1918. godine i od početka održavanja Susreta je treću godinu zaredom najstarija mještanka.

Nakon završetka Mise, na kojoj je prikupljena lemuzina namijenjena za uređenje maslinskog vrta koji se već dulje vrijeme uređuje kod Pastoralnog centra na Čerinu i koji je zamišljen kao molitveni prostor, prijateljevanje Dragićana nastavljeno je uz bogatu trpezu na obližnjem sportskom igralištu, gdje su nastavljena i darivanja bračnih parova koji slave okrugle obljetnice ili sunajstariji u selu, kao i mladih koji aktivno sudjeluju u akcijama koje su u proteklom razdoblju organizirane u Dragićini.

Ulaznicom za humanitarni koncert „Večer dobrote, prijateljstva i pjesme“ koji će se održati 10. kolovoza u Donjoj Blatnici nagrađeni su bračni parovi koji su ove godine proslavili okruglu obljetnicu zajedničkog života, a istu nagradu mladim aktivnim Dragićanima i Dragićankama uručio je fra Mika Stojić u znak zahvale za njihovo zalaganje.

Na sinoćnjoj svečanosti bračni par Paško i Vinka Stojić nagrađen je prigodnom nagradom nakon 62 godine života u braku, a za dvije godine više provedene u braku nagrađen je i bračni par Žarko i Pavica Stojić. Žarko i Pavica Stojić u braku su 64 godine i na sinoćnjoj svečanosti fra Mika je ovom bračnom paru uručio knjigu „Demografske značajke Župe Čerin (1900. – 1953.)“ autora dr. sc. Žarka Dugandžića.

Prijateljevanje na sportskom igralištu u Dragićini uz pjesmu, ples i ugodne razgovore nastavljeno je do dugo u noć. Za dobru zabavu bio je zadužen Jukebox band, a voditeljica sinoćnjeg programa na 3. Stipandanskom zavičajnom susretu Dragićana bila je Marina Barbarić.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Top