PROSLAVA SV. STJEPANA PRVOMUČENIKA, ZAŠTITNIKA ŽUPE

Za proslavu blagdana sv. Stjepana Prvomučenika, nebeskog zaštitnika naše župe, pripremali smo se trodnevnom duhovnom obnovom, a posebno svečano bilo je danas na Čerinu.

Proslava blagdana sv. Stjepana započela je odavanjem počasti poginulim braniteljima kod velebnog spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u svim ratovima, nakon čega je uslijedila tradicionalna procesija i središnje misno slavlje, čiji je predvoditelj danas bio fra Kristian Stipanović, gvardijan i župnik u Imotskom.

- Sve vas srdačno pozdravljam danas na blagdan sv. Stjepana Prvomučenika našeg zaštitnika. Bogu hvala za ovu kišu i ugodno vrijeme kako bismo nesmetano mogli imati ovu sv. Misu – kazao je prije početka sv. Mise fra Dario Dodig, župnik župe Čerin, i uputio zahvale posebno ističući prof. dr. A. Richelmana, profesora patristike i bivšeg tajnik Biskupske konferencije Švicarske koji obnaša dužnost dekana i župnika u baselskoj biskupiji, gvardijana fra Iku Skoku i predvoditelja Mise fra Kristiana Stipanovića s kojim su u koncelebraciji bili župnici i svećenici iz okolnih župa, kao i svećenici rodom iz župe Čerin. Svečano misno slavlje svojim pjevanjem uveličali su Veliki zbor i zbor Frame Čerin pod vodstvom fra Tihomira Bazine.

Ustrajnost je krepost samo ako se tiče dobra

Fra Kristian Stipanović došao je na Čerin usprkos svojim obvezama, jer u Imotskom se slavi Gospa od Anđela, te je u svojoj nadahnutoj propovijedi govorio o mučenicima i priznavaocima, njihovim razlikama, ali i važnosti ustrajnosti.

- Ustrajnost znači da čovjek ne odustaje, ne prestaje bilo kada radi neku aktivnost bilo u svojim životnim stavovima. Čovjek ne odustaje od njih ni pokoju cijenu, pa ni po cijenu smrti. Ustrajnost je braćo i sestre potrebna uopće u životu. Za bilo koji posao završiti čovjek treba biti ustrajan, pogotovo ako je posao naporan i težak. Bez ustrajnosti čovjek neće posao privesti kraju. Nadasve je potrebna ustrajnost u vjeri, to od nas Gospodin traži – rekao je fra Kristian i objasnio da je ustrajnost krepost samo ako se tiče dobra.

U svojoj propovijedi fra Kristijan je prisutnima skrenuo pozornost na tvrdoglavost, manu kreposti, kao i opasnosti koje prijete ustrajnosti, a u prvom redu to su: progoni i neuspjesi.

Nadahnutu propovijed na blagdan sv. Stjepana fra Kristian Stipanović završio je dajući savjet:

„Vjerujem da ste ovih dana mnogi pristupili sakramentu pomirenja, svetoj ispovijedi. Mi u svakoj sv. ispovjedi kažemo: Bože, ja više neću griješiti. Nažalost, to se ne ostvari, mi opet padnemo u grijehe i to gotovo doslovno u iste grijehe koje smo činili prije ispovijedi. Zašto? Zato što živimo isti život, iste su životne situacije, isti su ljudi s kojima živimo. Isti posao radimo, istu narav imamo nakon i prije ispovijedi i zato su iste situacije prilike za grijeh i zato upadamo u iste grijehe, ali braćo i sestre,  nemojmo odustati od ispovijedanja. Nemojmo odustajati od donošenja dobrih odluka, od želje za obraćenjem. Od toga nikada ne smijemo odustati. Koja je moja poruka i meni i vama danas na blagdan sv. Stjepana Prvomučenika?

Mi možemo donijeti previše odluka i zato zanos možda traje samo par dana, nakon toga sve se vrati na ono isto… „Duramo“ mi par dana, ali nakon par dana opet sve splasne i vrati se na staro. Opet je stari ja na djelu. Moj savjet braćo i sestre svima nam jest: Donesimo samo jednu odluku i u njoj ustrajmo. Ustrajmo u njoj pošto poto, molimo Duha da nas nadahne za razboritu odluku, nešto što ćemo činiti svaki dan, ama baš svaki dan u svom životu i što će nam pomoći da idemo putem Evanđelja, odnosno putem obraćenja. Za primjer, odnosno poticaj svima nama uzmimo ono što je sv. Stjepan učinio dok su ga kamenovali. Dvije rečenice sv. Stjepan izgovara. Prva: Gospodine Isuse, primi duh moj. Druga: Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh. Ja bih volio da svaku večer prije spavanja kažemo ove dvije rečenice: „Isuse, primi duh moj“, primi me Isuse jer znam da bez tebe moj život nema smisla. Znam da sam u tvojim rukama najsigurniji, vodi me svojim putem drugim riječima rečeno. I druga rečenica: „Ne uzmi im Gospodine ovo za grijeh“, opraštajmo svojim bližnjima, na kraju svakoga dana nemojmo otići nepomireni na počinak. Oprostimo mužu, ženi, djeci, bratu, sestri, susjedu, prijatelju, svakome. U svom srcu oprostimo braćo i sestre jer Bog će nam oprostiti samo ako mi jedni drugima budemo opraštali. Moj poticaj i meni i vama je da nastojimo svaku večer ove dvije rečenice reći. Samo to, ali svaku večer a ne svaku petu, ili pet večeri pa onda prestati. Budimo ustrajni u tome".

Nakon završetka misnog slavlja, proslava blagdana sv. Stjepana Prvomučenika preselila se u obiteljske domove župljana župe Čerin, a večeras u 19 sati na Čerinu je slavljena večernja sv. Misa s blagoslovom djece.

Fotografije s proslave možete pogledati OVDJE.

Top