SVETA KRIZMA U ŽUPI

Čerin, 9. svibnja 2015.

Župljani Čerina imali su razloga za još jedno veliko slavlje, jer je na koncelebriranoj svetoj misi, koja je slavljena na vanjskom oltaru smještenom u stoljetnoj hrastovoj šumi pokraj čerinske župne crkve, sakramentu svete potvrde pristupilo 58 mladića i djevojaka iz župe Čerin.

Njima je na ovoj euharistiji sakrament svete potvrde na svečan način podijelio mostarsko-duvanjski biskup msgr. dr. Ratko Perić, koji je i predslavio svetu misu uz suslavlje čerinskog župnika i dekana Broćanskog dekanata, fra Daria Dodiga i još nekoliko svećenika. Krizmanike je za taj veliki događaj pripremao čerinski župnik fra Dario Dodig, a svojim sudjelovanjem u pjevanim dijelovima mise čerinsku svečanost uveličali su Veliki župni zbori Frama, koje su pripremili i vodili fra Tihomir Bazina i prof. Katja Krolo-Šarac.Prije početka svete mise, kroz mnoštvo roditelja, rodbine i ostalog vjerničkog puka, u procesiji od župne crkve do vanjskog svečano urešenog oltara, u svečanim bijelim odorama uputila se kolona krizmanika i njihovih kumova, a slijedili su ih biskup Perić i ostali svećenici.

Na početku misnog slavlja tople riječi dobrodošlice biskupu su uputili: krizmanica Ivana Korać i čerinski župnik fra Dario Dodig.

Biskupova nadahnuta  propovijed

Nakon što se zahvalio krizmanicima i župniku na toplim riječima dobrodošlice,  biskup Perić u nadahnutoj propovijedi krizmanicima i ostalim vjernicima govorio o tomu kako je sv. Pavao sve prepreke u svom životu i djelovanju tumačio da su one djelo Duha svetoga, te posebno naglasio: "Braćo, koliko puta u našem životu nešto ne ide, pa ne ide. Pokušaj jednom, dvaput, triput, a vazda neka zapreka. Uvijek upadne netko drugi, ispriječi se rat, razne bolesti, ruševine itd. Znademo li mi protumačiti da je takve prirodne zapreke u našem životu Bog postavio i da Bog svime ravna? Ne da meni tamo zato što sam u neka doba bio bolestan, završio maturu pa bolestan, pa nakon filozofije pa bolestan.  Pa sam sebi velim: 'Da mi Bog hoće dati malo više zdravlja! Da mi hoće dati...'  Dao ti je koliko ti treba, ali On želi provesti svoju svetu volju s tobom i sa mnom. Kad bismo bili pravi vjernici,onda bismo znali protumačiti kroz razne događaje iz života volju Božju. Tako je, nije ovo od vraga, ovo je od Boga. Neka vam kroz život, osobito vama krizmanicima, Petar časni sluga božji pomogne da mognete izvršiti volju Božju i da znate u svome životu protumačiti gdje je volja božja, bilo po zaprekama, bilo po otvorenim vratima koja vam se pružaju"  - poručio je u svojoj propovijedi krizmanicima i ostalom vjerničkom puku biskup Perić, te im na kraju svete mise poželio da im  dar Duha Svetoga u sakramentu svete potvrde dadne snagu za istinsku vjeru,  obraćenje, ljubav, poniznost i prevladavanje svih iskušenja, prepreka i izazova s kojima će se u životu susretati.

Na kaju svete mise na udijeljenom sakramentu svete potvrde biranim su se riječima biskupu Periću zahvalili krizmanik Jozo Barbarić i čerinski župnik fra Dario Dodig.  Krizmanici su tom prigodom ocu biskupu Periću uručili prigodan dar.    Nakon što su opečaćeni darom Duha Svetoga i snagom kršćanske zrelosti i punoljetnosti, čerinski krizmanici  su dugo primali čestitke ne skrivajući pritom osmjeh na licu i radost u srcima zbog događaja koji će pamtiti cijeli život, a na kraju su se fotografirali za uspomenu na taj svečani trenutak.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Top