BOŽIĆNA ČESTITKA

Draga naša braćo i sestre! Dragi naši župljani!

Bog se zaputio ljudima u susret. Najprije u jedno srce, majčinsko, Marijino. U jedno srce očinsko, Josipovo. U srce jedne obitelji, Nazaretske, jednoga naroda, Izraelskoga. Zaputio se da u njima susretne i dotakne i zagrli sve ljude, obitelji, sve narode zemlje, za sva vremena. Zaputio se da u svim ljudima „miljenicima njegovim“, da zasja sjaj „slike Božje“, kroz ljubav očinsku i majčinsku. Zaputio se da svi oni koji ga susretnu i prime, postanu „djeca Božja“. Zaputio se i još uvijek putuje.

Bog se „zaputio“, utjelovio se i postao čovjekom. Rodio se i nastanio među nama.U špilji kamenoj, u jaslama na slami, siromašan. U noći zvjezdanoj da bude „svjetlo svijeta“. Na pašnjacima gdje su pastiri čuvali svoja stada, da bude „dobar pastir“. Među vinogradima, da bude „trs, a mi loze njegove“.

Za njega i njegovu obitelj „ne bijaše mjesta u svratištima betlehemskim ni u palačama jeruzalemskim“. A On je htio biti jednak svima. Htio je podijeliti sudbinu malih i velikih, siromašnih i bogatih, slobodnih i zasužnjenih. I svima biti bliz, prijatelj i brat. Da se sa svakim može susresti izbliza, iskreno, oči u oči, srcem u srce. Da svatko može osjetiti dah njegove blizine, otkucaje njegova srca, iskrenost njegove ljubavi, njegovu darežljivost i predanje i dar „života u izobilju“ koga je donio od Oca, da ga svima s ljubavlju pokloni. Bog putuje u susretu s nama, s nama u zagrljaju, u ljubavi Božanskoj kojoj nema kraja. On od početka „svom dušom čezne za nama“. „Ostanite u mojoj ljubavi“,poručuje nam. „Njegova se ljubav razlijeva u našim srcima“. Teče od jaslica do križa, od groba do uskrsnuća. Teče našim životima, našim obiteljima, poviješću našega naroda, teče s oltara njegove Crkve vjekovima. Teče ,,u sve dane do svršetka svijeta“.

Bog je opet došao. „Nemojmo se bojati otvoriti Kristu sva vrata“ svoga života, svojih obitelji. Vrata radosti i muka svoga naroda, domovine, naših sela. “Otvorimo mu sve granice i zidove koje nas suprotstavljaju i dijele. Jer nije moguće misliti da se može razriješiti ili riješiti pitanje o čovjeku ako se zaobiđe pitanje o Bogu koji je radi nas ljudi postao čovjekom.“

Dopustimo da se u svima nama i među nama, dogodi Božićni susret s Bogom koji nam dolazi. Ne tek usput, ne negdje izvan života, nego uživo, jer se tek u takvom susretu život ispunja svjetlošću u kojoj se možemo prepoznati međusobno, u kojoj možemo razlučiti dobro od zloga, istinu od laži i zajedno s njime i uz njegovu milost sigurno ići kroz sve izazove i bespuća života. I unatoč svemu, biti sretni.

Neka Vas sve ovaj Božićni blagdanski susret sa živim Bogom ispuni vjerom, radošću,dobrotom i milosrđem. S tom željom i molitvom svima vama želimo: Sretan Božić i s njime sretna vam Nova Godina 2016.

VAŠI FRATRI I ČASNE SESTRE S ČERINA

BOŽIĆNA ČESTITKA

Top