170. OBLJETNICA HERCEGOVAČKE FRANJEVAČKE PROVINCIJE

U subotu 29. studenoga, Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM proslavila je svoj Kapitul na rogožinama na Širokom Brijegu kao i 170. obljetnicu samostalnosti te franjevačke zajednice.

Proslava je započela u 9,30 sati na Čerigaju, mjestu prvih početaka. Kao spomen na taj jubilej postavljen je i otkriven reljef akademskog kipara Stipe Sikirice, pod nazivom Fratar grli zemlju Hercegovinu. Na slavlju su sudjelovali sedamdesetorica braće franjevaca, među kojima su bili i najmlađi: sjemeništarci, postulanti, novaci i bogoslovi, kako bi se svi prisjetili početaka postojanja Provincije i plodnoga djelovanja na Božju slavu i korist svome narodu.

U svom pozdravnom govoru, širokobriješki gvardijan fra Tomislav Puljić je između ostaloga rekao, kako su se "graditelji širokobriješkog samostana i osnivači Hercegovačke franjevačke provincije sredinom svibnja godine Gospodnje 1844. zaputili iz samostana Sv. Kate u Kreševu u Hercegovinu i u veliku neizvjesnost. (...) Ovdje na Čerigaju začela je naša Provincija i obnova naše biskupije. Sve je ovdje, iznova, počelo."

Potom se svima ukratko obratio provincijal fra Miljenko Šteko istaknuvši značenje hrabrosti fratara koji su prije 170 godina napustili "ubavo" Kreševo i pošli u susret životu "bez kruha i krova" da budu potpuno u službi svome napaćenom hercegovačkom puku navješćujući mu utjehu Božje riječi, i podižući ga kulturno i prosvjetiteljiski.

U 12,30 svetu misu zahvalnicu za 170 godina života Provincije predslavio je u širokobriješkoj bazilici provincijal fra Miljenko u suslavlju 62 fratra. Sudjelovao je veliki broj predstavnika OFS i Franjevačke mladeži iz Hercegovine. U svojoj propovjedi fra Miljenko je između ostalog rekao: "Ove godine kad se spominjemo neprekidnog, samostalnog pravnog ustroja naše Zajednice kroz zadnjih 170 godina (1844-2014), želimo sve staviti pred Gospodina i njegov nepogriješivi pogled."

Ljepoti liturgijskog slavlja doprinijeli su svojim pjevanjem franjevci pod ravnanjem fra Stanka Mabića.

Nakon objeda i bratskog duženja u 15 sati u crkvi je predstavljen kratki filmski prikaz povijesti Provincije što ga je sa svojim suradnicima pripremio fra Ante Marić uz pomoć arhivara fra Ante Tomasa.

Nakon toga, o svom franjevačkom pozivu svjedočili su fra Marko Bandić i bogoslov fra Zlatko Ćorić.

Cjelokupna proslava završila je klanjanjem Presvetom Oltarskom sakramentu koje je animirao fra Ljubo Kurtović, uz pjesmu i glazbenu pratnju fra Marina Karačića i fra Ivana Marić, koji su naredni dan zaređeni za đakone u crkvi Krista Kralja u Čitluku.

Tom značajnom obljetnicom, franjevci hercegovačke Provincije izrazili su Bogu zahvalnost za taj divni dan sjećanja, duhovnog osvježenja i ohrabrenja.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Top