PROSLAVA SV. NIKOLE TAVELIĆA U D. V. OGRAĐENIKU

Donji Veliki Ograđenik, 15. studenoga 2015.

Svečanim misnim slavljem, kojem je prethodila procesija s kipom sv. Nikole Tavelića, danas je u Donjem Velikom Ograđeniku proslavljen blagdan prvog kanoniziranog hrvatskog sveca.

Od blagoslova filijalne crkve u Donjem Velikom Ograđeniku (1973. godine) ovakva proslava je postala tradicionalna, a svečano misno slavlje danas je predvodio fra Ivan Landeka (mlađi) uz koncelebraciju župnika fra Daria Dodiga. Ovu svečanu sv. Misu svojim pjevanjem je uveličala franjevačka mladež naše župe, zbor Frame Čerin.

U prigodnoj propovijedi fra Ivan je govorio o važnosti molitve i razgovora s Nebeskim Ocem za duhovni rast, ali i o važnosti okupljanja oko Gospodinova oltara.

Danas nas je oko Njegova oltara okupio spomen na sv. Nikolu Tavelića, čovjeka koji je sve ono što smo prije rekli dobro znao i koji je u skladu s tim i živio. On nas svojim životom prije svega poziva da uvijek kroz svoju molitvu i kroz razgovor s Bogom ostanemo povezani s Njim kako bi u svom duhovnom životu mogli uvijek iznova rasti i napredovati, i na koncu konca na kraju ovozemaljskoga života potpuno se s Bogom sjediniti – rekao je fra Ivan Landeka u dijelu svoje propovijedi, i u nastavku naglasio da promatrajući život sv. Nikole Tavelića možemo naučiti da život u nekim slučajevima možemo staviti na kocku i riskirati kada je riječ o vječnom životu i vječnom spasenju naših bližnji. 

Završavajući svoju propovijed fra Ivan je naglasio da je ono važno iz života sv. Nikole Tavelića poziv na svetost i da je poziv na svetost upućen svima. 

Za blagdan sv. Nikole Tavelića vjernici u Donjem Velikom Ograđeniku su se pripremali kroz trodnevnicu. Prvog dana trodnevnice duhovnu pripravu za proslavu predvodio je fra Miro Šego (Tema: Godina posvećenog života), drugog dana fra Dario Dodig (Tema: Jubilej milosrđa Božjega) i trećeg dana fra Tihomir Bazina (Tema: Žrtva i predanje sv. Nikole Tavelića). Trodnevna duhovna priprema za današnju proslavu bila je prigoda i za sv. Ispovijed.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Top