DRUGI ZAVIČAJNI SUSRET I BLAGOSLOV GROBA DON JURE STOJIĆA U DRAGIĆINI

Mještani Dragićine iz svih krajeva svijeta okupili su se jučer u ovom broćanskom mjestu na II. Zavičajnom susretu.

Okupljanje i prijateljevanje na Zavičajnom susretu u Dragićini započelo je Misom koju je u Stojića groblju predslovio don Damir Stojić, a nastavljeno druženjem na obližnjem sportskom igralištu.

Propovijedajući na Misi don Damir Stojić poruku svoje propovijedi sažeo je u tri najvažnije poruke koje su ostale zabilježene u posljednjim razgovorima umirućih nakon napada na tornjeve blizance WTC-a u New Yorku. Iz transkripata objavljenih nakon tragedije tako se dalo primijetiti da su ljudi bez obzira na vjeru, naciju i sve ostale razlike govore iste stvari. Prvo su imali Božje ime na usnama, zatim su imali potrebu tražiti oprost i opraštati drugima, a na kraju reći i volim te.

„Smatram i vjerujem da je ono što su oni rekli ono najvažnije, jer kada te pritisne smrt sve ono nevažno otpadne. Samo ostane ono najvažnije, kao da iz tebe izvire ono što je najvažnije. Braćo i sestre želim to s vama podijeliti danas, da ne čekate smrt nego da su te stvari svaki dan na vašim usnama i nije slučajno da ono što su oni rekli je slično onome što je naš Spasitelj Isus Krist rekao viseći na križu jer i on je bio čovjek, doduše Bogočovjek“- kazao je don Damir Stojić u dijelu svoje propovijedi.

Dakle, pritisnuti smrću unesrećeni su imali potrebu vapiti za Bogom, što nas upućuje da trebamo imati Božje ime na usnama svaki dan. Također, svi su imali potrebu tražiti oproštenje i praštati, kao i na kraju reći: volim te.

Darovi za najmlađe, najstarije, ali i bračne parove koji slave obljetnice

Nakon završetka misnog slavlja u Stojića groblju koje je predvodio don Damir Stojić u koncelebraciji s fra Dariom Dodigom i fra Miljenkom Mikom Stojićem uslijedilo je veliko pučko veselje na sportskom igralištu koje je započelo izvedbom Lijepe naše i uvodnim obraćanjima predsjednika MZ Dragićina Marka Barbarića i načelnika općine Čitluk Ive Jerkića.

Sastavni dio sinoćnjeg programa bila su prigodna darivanja pa je tako fra Miljenko Mika Stojić darovao prigodne darove tri i pol mjeseca starom Jozi Sušcu, sinu Damira i Dijane koji je prigodom II. Zavičajnog susreta u Dragićini bio najmlađi član ove zajednice, kao i Ivi Ćužić, najstarijoj mještanki Dragićine. Budući da je Iva rođena davne 1918. onemoćala i vezana za bolesničku postelju prigodni dar bit će joj uručen naknadno.

Uz najmlađeg i najstariju mještanku Dragićine prigodne darove sinoć su dobili i bračni parovi koji slave obljetnice, ukupno 25 parova koji bračnu sreću dijele više od 10 godina. Među nagrađenima tako su se našli parovi koji slave 10., 20., 25., 30., 40. obljetnicu braka, ali i bračni parovi: Milivoj - Milenko Medić i Bojka r. Stojić, Mile Zovko i Ljubica r. Stojić koji slave 50. obljetnicu braka. Jozo Stojić i Milica r. Zovko nagrađeni su nakon 60 godina zajedničkog života, a Jozo Medić i Luca r. Stojić nakon 67 godina.


Aktivni mladi iz Dragićine svojim radom potpomogli Humanitarnu udrugu fra Didak Buntić

Zasluženi prigodni dar sinoć je dobilo i više od pedeset mladih iz Dragićine koji su se uključili u različite akcije organizirane u ovom mjestu. Za svoj angažman svi su nagrađeni prigodnim darom, a organizatori Zavičajnog susreta u Dragićini u njihovo će ime uplatiti godišnje članarine u Humanitarnoj udruzi fra Didak Buntić. Najveći dio mladih svojim je radom Udruzi priskrbio jednu godišnju članarinu, a najaktivniji Marijan Manje Stojić svojim je radom zavrijedio čak pet godišnjih članarina tako da je na ovaj  način prikupljeno ukupno 3020 KM.

Za dobru zabavu u Dragićini sinoć su bili zaduženi Broćanski bećari i grupa Dobre Vibracije, a bećarac na pozornici zapjevali su i don Damir Stojić i njegov otac.

BLAGOSLOV GROBA DON JURE STOJIĆA

Iako je bilo planirano za nedjelju, 10. kolovoza 2014. kad se održava redoviti godišnji susret mještana Dragićine, zbog ranije preuzetih obveza, biskup mostarsko-duvanjski msgr. dr. Ratko Perić  je pod Svetom misom, uz suslavlje čerinskog župnika  fra Daria Dodiga, fra Miku Stojića, don Mirka Barbarića i don Tomislava Ljubana, na Stojića groblju blagoslovio obnovljeni grob don Jure Stojića, koji se rodio u Dragićini (1743. – 1802.), a djelovao je u ovom i okolnim selima ondašnje velike župe Brotnjo sa sjedištem u Gradnićima.

Ne znamo točan datum ni mjesto don Jurina svećeničkoga ređenja s dozvolom vikara Marijana Bogdanovića, niti se novoređenik mogao pastoralno zaposliti bez biskupova ovlaštenja. Nakon što je zaređen za svećenika, don Jure se nastanio u rodnoj Dragićini, gdje je djelovao u dušobrižništvu pomažući mjesnomu župniku broćanskomu, franjevcu, obilazeći brojna sela velike župe.

Zanimljiv podatak o don Juri je taj kako je vjerske obrede obavljao na hrvatskom jeziku i u Matice je upisivao podatke o podijeljenim sakramentima na hrvatskom jeziku.  U narodu je ostao poznat kako „pop glagoljaš“, a u svom mjestu Dragićina imao je veliko imanje i bavio se uzgojem vinove loze i maslina. Djelovao je kao svećenik 33 godine u svom rodnom selu.

Na nadgrobnom spomeniku stoji natpis: “I. N. R. I. Ovdje počiva don Jure Stojić, rođ. 1743. + 1802. Spomen podižu potomci rodbine Stojić.”

Fotografije s blagoslova groba možete vidjeti OVDJE.

Fotografije sa zavičajnog susreta možete vidjeti OVDJE.

Top