SV. MISA ZA ŽRTVE RATA I PORAĆA

Nedjelja, 25. listopada 2015.

Kao što je uobičajeno u našoj župi, zadnje nedjelje u mjesecu listopadu slavi se sv. Misa za žrtve ratova i poraća Župe Čerin.  Oko spomenika se okupilo mnoštvo vjernika, a pjesmom framaša počelo je odavanje počasti poginulima. Položeni su vijenci za žrtve I. svjetskog, II. svjetskog i Domovinskog rata, te Hrvatskog proljeća. Zatim je uslijedila molitva odrješenja za pokojne, te procesija prema crkvi.

Svečanu sv. Misu predvodio je župnik fra Dario Dodig. U prigodnoj propovijedi fra Dario je naglasio njihovu žrtvu i ljubav prema Bogu, Crkvi i Domovini. Evanđelje nam je govorilo o ozdravljenju slijepog prosjaka Bartimeja koji je vikao za Isusom. Na njegov vapaj Isus nije mogao ostati nijem. Isus vidjevši njegovu vjeru, ozdravio ga je. On je progledao, ugledao svjetlost - Isus je svjetlo svijeta. Tako i naši pokojni nisu gledali na sebe, nego nesebični, gledali su dalje na druge iza sebe. Bili su spremni sve dati da drugima bude dobro. Poruka je i nama - vjera, vapaj i dobro drugoga.

Sv. Misu je uzveličao župni i framaški zbor pod vodstvom fra Tihomira Bazine. Na kraju brojni vjernici su zapalili svijeće kod spomenika za svoje pokojne.

STRADALI:

- 288 žrtava I. svjetskog rata;

- 479 žrtava II. svjetskog rata;

- 21 žrtva Domovinskog rata;

- 4 žrtve Hrvatskog proljeća.

Ukupno 792 žrtve kojima ova Župa spomen stalno živom čuva i sv. Misu slavi za spas njihovih duša.

Top