ODRŽAN XVIII. FRAMAFEST U MOSTARU

Mostar, 31. listopada 2015.

Pod geslom: “Ti si nada naša i veselje”, 31. listopada 2015.  u Mostaru je održan XVIII. Framafest, festival duhovne glazbe na kojem isključivo nastupaju članovi Franjevačke mladeži – Frame .

Domaćin ovogodišnjeg Framafesta bilo je Hercegovačko područno bratstvo, a nositelj cijelog projekta je Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine. Festivalu je prisustvovalo oko 1000 framaša iz cijele Bosne i Hercegovine, te iz Hrvatske, Frame grada Zagreba.

Framafest  je započeo svečanim misnim slavljem u crkvi Sv. Petra i Pavla u Mostaru u 12 sati, kojeg je predvodio fra Ljubo Kurtović, duhovni asistent Frame Veljaci, te ujedno i područni duhovni asistent OFS-a, u koncelebraciji nacionalnog duhovnog asistenta Frame, fra Slavena Brekala  te još 20-ak duhovnih asistenata. Pod vodstvom fra Tihomira Bazine, misno slavlje su uveličali framaši Hercegovine okupljeni u Zbor Frame Hercegovina. Po završetku misnog slavlja, okupljenima se obratio fra Slaven Brekalo ispred Organizacijskog odbora Framafesta. Nakon završetka sv. Mise framaši Bosne i Hercegovine napravili su najveće tipke klavira na svijetu, duge 19 metara. Tipke su bile izložen ispred franjevačke crkve sv. Petra i Pavla. Inicijator projekta je Damir Šiljeg i Frama Mostar koji su iznenadili sve goste ovoga festivala.

U 16 sati nastavljen je Festival u dvorani Herceg Stjepana Kosače. Na samom početku, framaše su pozdravili, Anđelka Oreč,  nacionalna predsjednica Frame BiH, te fra Ivan Ševo, zamjenik provincijala. Na Festivalu je nastupilo ukupno 20  izvođača: 11  Frama iz područnog bratstva Bosne Srebrene (Brestovsko, Bugojno, Dolac, Fojnica, Gračac, Jajce, Kiseljak,  Kreševo, Osova, Rumboci, Tuzla), 8 iz Hercegovine (Čerin, Humac, Međugorje, Mostar, Posušje, Seonica,  Široki Brijeg, Tomislavgrad), te Frame Grada Zagreba iz Hrvatske. U revijalnom dijelu Festivala, dok su framaši iščekivali odluke stručnog žirija, nastupio je fra Marin Karačić sa svojim bendom.

Prema ocjeni tročlanog stručnog žirija, najbolja skladba ovogodišnjeg Framafesta je “To je nada ta”, Frame Osova. Nagradu za najbolji tekst dobila je Frama Čerin sa pjesmom “Samo jedan tren”, a za najbolji scenski nastup Frama Međugorje sa pjesmom: “Budi sa mnom”.

XIX. Framafest održat će se sljedeće godine u Sarajevu, kada će mu domaćinom biti područno Bratstvo Frame Bosne Srebrene.

Magdalena Musa

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Hvala našim framašima i duhovnom asistentu fra Tihomiru Bazini na trudu i vremenu uloženom za nastup, te im čestitamo na uspjehu na Framafestu!

Nastup Frame Čerin možete pogledati

.

Top