SUSRET S PAPOM FRANJOM U SARAJEVU

Subota, 6. lipnja 2015.

Papa Franjo, poglavar katoličke Crkve bio je u svom prvom posjetu Bosni i Hercegovini, u Sarajevu.

Na središnjem događaju Papinog posjeta, na sv. Misi na stadionu Koševu, nazočilo je oko 67 000 vjernika. Iz naše župe su išla 4 autobusa s oko 200 vjernika, a župljane su pratili fra Dario Dodig i fra Tihomir Bazina. U Sarajevo smo krenuli oko 3 sata ispred župne crkve na Čerinu, zatim se pridružili autobusima iz okolnih župa, kako bi svi zajedno stigli. U Sarajevo smo stigli oko 7 sati, do Koševa pješačili oko 3 kilometra i  onda se uključili u program dočeka Svetog Oca. Neopisiv je osjećaj sudjelovati na sv. Misi s oko 67 000 vjernika, koju predvodi poglavar Katoličke Crkve, ni visoke temperature zraka i sunce nisu uspjele narušiti atmosferu koju je izazvao dolazak pape  Franje na stadion Koševo.

Papa je na stadion stigao malo prije 11 sati, i tada se stadionom prolomilo geslo Papina pohoda „Mir vama!“, a zatim „Papa, mi te volimo“.

Papin dolazak na stadion možete pogledati

.

Papina propovijed

"U biblijskim čitanjima koja smo poslušali odjeknula je više puta riječ 'mir'. Uistinu, snažna proročanska riječ", započeo je svoju propovijed papa Franjo.

"Mir je Božji dar, Božji plan za čovječanstvo, povijest i sve stvoreno. To je plan koji uvijek nailazi na protivljenja čovjeka i zloga. Tako i u našemu vremenu težnja za mirom i trud oko njegovog postizanja sukobljavaju se sa činjenicom da se u svijetu trenutno vode toliko oružani sukobi. To je jedna vrsta trećeg svjetskog rata, koji se vodi ' u dijelovima' te se, u kontekstu globalne komunikacije, doživljava prava 'ratna klima'", rekao je Papa.

"Danas se, draga braćo i sestre, još jednom iz ovog grada uzdiže vapaj naroda Božjega i svih muškaraca i žena dobre volje: nikad više rata!"

"Mir je dar Božji, ne u kakvom magijskom smislu, nego upravo u ovomu: On - Krist, sa svojim Duhom, može utisnuti u naša srca i tijela ove osjećaje i učiniti nas istinskim oruđem svojega mira. I, ponirući još dublje, Apostol nam govori kako je mir dar Božji baš zato jer je plod njegove pomirbe s nama. Samo ako se pomiri s Bogom, čovjek postaje pravi mirotvorac".

"Molimo milost da imamo jednostavno srce, puno strpljivosti, želje i zalaganja za pravednost. Molimo ga da budemo milosrdni, da se zalažemo i da stvaramo mir, a ne rat i neslogu. Jedino je to put koji nas čini sretnima, koji nas čini blaženima", završio je Sveti Otac.

Papin dolazak u Bosnu i Hercegovinu jedinstven je događaj za cijelu zemlju, događaj za cijeli život. Papa je uputio nekoliko poruka, od kojih je najvažniji mir. Mir je riječ koju je Papa Franjo mnogo puta izgovorio tijekom ovog događaja i naročito naglašavao i u propovijedi i u prvom dijelu misnog slavlja.

Hvala Bogu na ovom daru za sve nas i za sve vjernike!

Fotografije iz Sarajeva možete pogledati OVDJE.

Top