DAN OSNOVNE ŠKOLE ČERIN

Čerin, 29. rujna 2015.

Učenici i djelatnici Osnovne škole Čerin, te njihovi gosti su na prigodan način proslavili Dan OŠ Čerin.

Proslava Dana škole započela je u župnoj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika sv. Misom za preminule djelatnike i učenike škole, a nastavljena je u Pastoralnom centru priredbom koju su u suradnji sa svojim nastavnicima priredili učenici. Misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je fra Tihomir Bazina u suslavlju s fra Dariom Dodigom, dekanom Broćanskog dekanata i župnikom župe Čerin, i u zajedništvu s okupljenim učenicima i njihovim roditeljima. 
Nakon završetka Mise uslijedila je priredba, na čijem je početku prof. Pero Petrušić, ravnatelj OŠ Čerin, pozdravio  prisutne u dvorani Pastoralnog centra i okupljenima zaželio sretan Dan škole.

U svom govoru ravnatelj Petrušić se osvrnuo na tri infrastrukturna projekta: obnovu dvorišta u PO Blatnica, obnovu male dvorane u PO DV Ograđenik te obnovu i rekonstrukciju dvorane OŠ Čerin. Ovom prilikom ravnatelj Petrušić se srdačno zahvalio Općini Čitluk i načelniku Ivi Jerkiću na podršci u realizaciji navedenih projekata, te dopredsjedniku skupštine HNŽ-a Tomislavu Martinoviću i ministrima iz Vlade HNŽ bez čije pomoći OŠ Čerin ne bi bila u mogućnosti započeti obnovu i rekonstrukciju velike dvorane na Čerinu.

Nakon pozdravnog govora učenici su se publici predstavili izvodeći igrokaze i pjevajući pjesme, a publika je znala prepoznati talent i uloženi trud učenika, pa su sve točke programa nagrađene zasluženim pljeskom. Proslava Dana OŠ Čerin ujedno je bila i proslava 110. obljetnice postojana institucionalnog školstva u župi Čerin.

Proslava Dana škole vezuje se za spomen imena i početak gradnje škole davne 1900. objavljen u Osvitu 29. rujna 1900. godine, odnosno za početak rada škole nakon što je školska zgrada dovršena 1905. godine. Ipak, ovih dana je, ponajviše zahvaljujući dr. sc. Juri Belji pronađen i još stariji spomen imena škole i školstva na području župe Čerin. U Glasu Hercegovca 25. listopada davne 1893. objavljen je članak u kojem se spominje mjesto gradnje buduće škole čija je izgradnja započela tek 1900. godine.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Top