OBRATI SE I VJERUJ EVANĐELJU

Ispis

 

Poštovani župljani, nalazimo se u vremenu korizme. Započeli smo ga na Pepelnicu upravo ovom rečenicom „Obrati se i vjeruj Evanđelju“. Ovaj snažni poticaj želi u nama probuditi svijest i to da su u mom životu potrebne promjene i obnove premda mi se činilo to, da sam pravi i istinski vjernik i katolik. Mnogi danas podliježu zavodljivosti kratkotrajnih užitaka misleći da je to istinska sreća. Papa Franjo u svojoj poruci za ovu korizmu kaže kako mnogi „muškarci i žene žive kao opčinjeni opsjenom novca, koji ih zapravo čini robovima profita i sitnih interesa. Koliki samo prolaze kroz život misleći da su sami sebi dostatni i na kraju postaju plijenom samoće!“

Nitko od nas zapravo ne bi volio ostati sam i napušten. Svi bismo radije bili voljeni i prihvaćeni. Radije bismo bili jednakopravni nego marginalizirani. Kaže papa Franjo kako se ljubav hladi u našim zajednicama, a kao znakove pomanjkanja ljubavi navodi: „sebičnost i duhovna lijenost, besplodni pesimizam, napast izoliranja i stalnih ratova među nama, svjetovni duh koji dovodi do bavljenja samo onim izvanjskim uslijed čega opada naš misionarski žar.

Svaka korizma želi nam ukazati na pravo shvaćanje posta, molitve i milostinje. Ne želi da se zadržimo na površini i pukom izvršavanju zapovijedi, nego da poniremo u dubine svoga bića, osluškujući Božji glas u nama, koji nas nužno upućuje na čovjeka koji je u potrebi. Naše korizmeno odricanje u korist bližnjega ima smisao samo ako nas oslobađa od pohlepe i pomaže nam otkriti u našim bližnjima braću i sestre. Naša post zadobiti će pravi smisao tek onda kada odlučimo postiti od prekomjernih riječi koje izlaze iz naših usta, a moja molitva treba mome srcu omogućiti da otkrije tajne laži kojima obmanjujemo i zavaravamo sami sebe. Papa Franjo nas tješi kada kaže: „Ako se katkad čini da se ljubav gasi u mnogim srcima, znajmo da se to nikada ne događa u Božjem srcu. On nam neprestano daje prigode da počnemo iznova ljubiti.“

Neka svima nama ova korizma bude plodonosna. Neka ispuni naš duh kako bismo spremno i radosno dočekali našu najveću svetkovinu, Uskrs.

Fra Tihomir Bazina

Fra Hrvoje Miletić

 

Pobožnost puta križa svojstvena je korizmi. Svaki petak imat ćemo put križa u svim našim crkvama. Iza puta križa bit će misa u svim crkvama, osim u Donjem Malom Ograđeniku. Također, niti u jednoj crkvi nedjeljom nema puta križa.

Raspored puta križa petkom:

- D. Blatnica i D. M. Ograđenik – 17 sati;

- D. V. Ograđenik – 18 sati;

- Čerin – 18:30 sati.

Petkom u korizmi nema jutarnje svete mise u župnoj crkvi.