ODRŽANA PREDSTAVA "FRA DIDAK - SEBET NAS I NAŠE DICE"

 

 

Preko 200 posjetitelja se natiskalo u prepunoj dvorani Pastoralnog centra na Čerinu kako bi pogledalo predstavu „Fra Didak-Sebet nas i naše dice“. Predstava je izvedena u ponedjeljak 22. siječnja 2018., odigrali su je članovi Franjevačkog trećeg reda i Frame sa Širokog Brijega. Predstava iznosi veliko životno djelo fra Didaka Buntića, njegov humanitarni i znanstveni rad, te osobito spašavanje hercegovačke djece od gladi.

Pozdrave je prisutnima uputio fra Tihomir Bazina, župnik, koji je iskazao svoje zadovoljstvo odazivom župljana i zanimanjem za predstavu, te suradnjom Trećara i Frame koji pripadaju jednoj te istoj franjevačkoj obitelji.

Sama predstava je vrlo poučna. Kroz narativne i igrane dijelove upoznaje se gledatelje sa likom i djelom ovog velikog svećenika franjevca kojeg s pravom nazivaju ocem Hercegovine. On je zadužio cijelu Hercegovinu, pa tako i našu župu da se sjetimo ovog velikana, barem o 100. godišnjici njegovog djelovanja. Naime, u župi Čerin je kao i u mnogim tadašnjim župama osnovana fra Didakova pučka škola kojom je započelo opismenjavanje ovog kraja. Postoje pisani tragovi koji svjedoče da je u drugom odlasku gladne djece u Slavoniju sudjelovao i znatan broj djece iz župe Čerin. Gledajući ove potresne prizore nerijetko su se mogle vidjeti i suze na licima gledatelja. Završnu scenu predstave popratio je gromoglasan pljesak i opće oduševljenje publike.

Za nastanak i realizaciju ove predstave je svakako najzaslužniji fra Dane Karačić, duhovni asistent širokobrijeških Trećara, koji se na kraju predstave obratio gledateljima. Fra Dane je iskazao osobito oduševljenje međusobnom suradnjom širokobrijeških i čerinskih Trećara. Bio je vrlo sretan jer je u publici bio velik broj mladih, te je naglasio da mladi naraštaji moraju upoznati našu povijest, a ova priča i ovaj čovjek zaista jeste naša povijest. Fra Dane se također prisjeća vremena gradnje naše dvorane i Pastoralnog centra tvrdeći da je to prva župna dvorana ovakve vrste u Hercegovini.

Ulaz na predstavu je bio besplatan, ali su na ulazu bile dvije kutije u koje su posjetitelji mogli ubaciti svoj prilog koji će onda biti doniran udrugama koje danas hrane gladnu djecu po cijelom svijetu.

Na samom kraju mjesna ministra je pozvala goste i sve prisutne da se okrijepe pićem i hranom koju su pripremile naše vrijedne trećarice.

Tako je i u župi Čerin sebet nas i naše dice ispričana priča o fra Didaku, kako bi ljudi bolje upoznali tog crkvenog i narodnog velikana; ali ispričana je i još jedna priča o jednom divnom bratskom zajedništvu i druženju, te o svoj ljepoti pripadnosti ovoj velikoj franjevačkoj obitelji.

                                                                                                       Marijana Barbarić, OFS Čerin

Video

    

            

       

Župa Svetog Stjepana Prvomučenika

Top