OBRED PREMINUĆA SV. FRANJE NA ČERINU

 

U predvečerje, 3. listopada 1226. godine, u crkvici svete Marije Anđeoske u Asizu, preminuo je sveti Franjo, otac triju franjevačkih redova i ponizni ljubitelj svih Božjih stvorenja.

Do današnjih dana među braćom ostalo je sjećanje na Franjin prelazak sa svijeta k Ocu na nebo, te ga iznova i na njegov način obredom obnavljaju. 

Sinoć u predvečerje, 3. listopada 2017. franjevačka obitelj naše župne zajednice svečano je proslavila Tranzitus – Obred preminuća svetog oca Franje. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Tihomir Bazina, a obred preminuća fra Hrvoje Miletić.

Svečanom procesijom, uz svjetlo svijeća sa groba svetog Franje, framaši i članovi FSR-a okupljeni oko oltara sjećali su se blagog umiranja svog nebeskog zaštitnika. Obredno slavlje su uljepšali članovi zbora naše Frame koji su sa fra Tihomirom, pjesmom pratili misu i obred te otpjevali psalam 142., kao što ga je posljednjim snagama pjevao i Franjo sa svojom braćom.  

"Dok su sva braća naokolo sjedila, nad njima je u obliku križa ispružio prekrižene ruke, jer je taj znak uvijek volio, te je svu, i nazočnu i odsutnu braću blagoslovio snagom i imenom Propetoga. Osim toga je dodao: Ostanite mi zdravo, svi moji sinovi, u strahu se bliži kušnja i nevolja, sretnih li onih koji će ustrajati u onome što su započeli."

(iz izvješća sv. Bonaventure o preminuću svetog našeg oca Franje)

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Video

    

            

       

Župa Svetog Stjepana Prvomučenika

Top