OBRED PREMINUĆA I PROSLAVA SV. FRANJE NA ČERINU

U predvečerje 3. listopada 1226. godine, u crkvici Svete Marije Anđeoske u Asizu, preminuo je sveti Franjo, utemeljitelj triju franjevačkih redova, osoba najsličnija Kristu i ponizni ljubitelj svih Božjih stvorenja. 

Sveti Franjo je svetac koga na poseban način slave fratri, časne sestre franjevke, Franjevački svjetovni red i Frama. 
 
Svetu misu i obred preminuća svetog oca Franje slavit ćemo u danas, 3. listopada u 19 sati, a samu svetkovinu sutra, 4. listopada. Krunica i mogućnost za ispovijed je u 18:30, a sveta misa u 19 sati.
Pozivamo sve župljane na ovu proslavu. Na poseban način pozivamo prosvjetne djelatnike koji su iz naše župe da sudjeluju na ovim svetim misama. Nažalost, njihov odaziv svake godine je jako loš. Na samu svetkovinu, iza svete mise, imat ćemo zajedničko druženje u velikoj dvorani pastoralnog centra.

 

Iz izvješća sv. Bonaventure o preminuću svetoga našeg oca Franje

Kad se napokon približio čas njegova preminuća, dao je k sebi pozvati svu braću koja su se ondje našla. S obzirom na svoju smrt hrabrio ih je utješnim riječima i očinski poticao na ljubav Božju. Govorio im je o strpljivosti, siromaštvu i vjernosti prema Rimskoj Crkvi, a svim je ostalim uredbama pretpostavio sveto Evanđelje.

Dok su sva braća naokolo sjedila, nad njima je u obliku križa ispružio prekrižene ruke, jer je taj znak uvijek volio, te je svu, i nazočnu i odsutnu braću blagoslovio snagom i imenom Propetoga. Osim toga je dodao: Ostanite mi zdravo, svi moji sinovi, u strahu se bliži kušnja i nevolja, sretnih li onih koji će ustrajati u onome što su započeli. Žurim se Bogu čijoj vas milosti preporučujem.

Kad je Bogu nadasve dragi čovjek dovršio te očinske opomene, naredio je da mu se donese evanđelistar i da se čita Evanđelje po Ivanu koje počinje riječima: “Bijaše blagdan Pashe”.

Video

    

            

       

Župa Svetog Stjepana Prvomučenika

Top