IZLET ZBOROVA U CRNU GORU

 

U subotu, 23. rujna 2017. zborovi iz naše župe bili su na izletu u Crnoj Gori. Zbor sv. Stjepana s Čerina i zbor sv. Franje iz Donje Blatnice posjetili su primorsko naselje Perast i otočić Gospe od Škrpjela, zatim Boku Kotorsku.

Prvo odredište bilo je naselje Perast, gdje nas je dočekao naš vodič Tomislav. Upoznao nas je s povijesti Perasta, bogatom kulturom, crkvama i palačama. Odatle smo brodicom krenuli na otok Gospe od Škrpjela.

Gospa od Škrpjela je umjetni otočić pred mjestom Perastom u Boki Kotorskoj. Otok i kapela podignuti su u znak zahvalnosti Gospi za ozdravljenje jednog od dvojice braće koji su na tom mjestu pronašli Gospinu sliku. Na hridi (škrpjelu) ispred Perasta braća Martešići su 22. srpnja 1452. pronašli Gospinu sliku. Peraštani su tijekom stoljeća nasipavanjem kamena i potapanjem starih jedrenjaka povećali površinu otoka. Već u 15. st. na hridi je podignuta kapelica, u koju je stavljena Gospina slika. Do početka 17. st. potopljeno je stotinjak brodova, među kojima je bilo i zarobljenih turskih lađa. Veća crkava sagrađena je 1630. godine, ali je bila oštećena u potresu 1667. Najvrjedniji predmet iz cijele crkve je Škrpjelska Gospa, koja se časti na oltaru. Osim potresima, to je proštenište bilo izloženo i turskim te gusarskim napadima. Nasipanje je trajalo 250 godina.

S otoka Gospe od Škrpjela brodicom smo se vratili u Perast, a iz Perasta autobusom krenuli u Dobrotu, gdje smo imali pauzu za ručak. Nakon ručka smo krenuli u Boku Kotorsku i tu smo proveli poslijepodne. Najprije smo s vodičem razgledali cijeli grad, palače, katedralu sv. Tripuna, biskupov dvor, crkvu sv. Marije u kojoj se čuva tijelo blažene Ozane Kotorske, te smo kratko obišli ostale crkve. U svakoj crkvi koju smo posjetili članovi naših zborova su zajednički pjevali po jednu pjesmu i lijepo je bilo vidjeti pohvale stranih ljudi koji nisu ni razumjeli pjesmu, ali su uživali slušajući.

Poslije razgledavanja Boke Kotorske, pozdravili smo se s vodičem i iskoristili malo slobodnog vremena za samostalni obilazak grada i uživanje na trgovima, a onda krenuli natrag u Hercegovinu. Na putu smo se zaustavili u jednom zanimljivom mjestu, Tivat, kratko obišli centar grada i nastavili putovanje kući.

Na kraju samo možemo reći Bogu hvala što nam je darovao ovaj prekrasan sunčan dan i ovakvo druženje i  zajedništvo, koje se nastavlja na našim probama i nedjeljnim pjevanjima.

Hvala župniku fra Tihomiru Bazini koji je organizirao ovaj izlet za zborove i pobrinuo se za sve potrebno, kako bi nam dan protekao bez problema.

A sve vas, dragi župljani, ovom prilikom pozivamo da nam se pridružite u jedan od zborova, kako bismo zajedno još bolje doprinosili liturgijskom pjevanju u našoj župi. Veselimo se vašem dolasku.

Fotografije s izleta u Crnu Goru možete pogledati OVDJE.

Video

    

            

       

Župa Svetog Stjepana Prvomučenika

Top